Optiebeurs zorgt voor omzetstijging op aandelenmarkt

onze beursredactie AMSTERDAM, 16 OKT. Ook vandaag werd het koersverloop van de grotere fondsen op een verdeelde Amsterdamse effectenbeurs meer dan anders bepaald door vraag en aanbod vanuit de optiebeurs, mede als gevolg van de naderende expiratie vrijdag.

AMSTERDAM Als een tweede reden voor de wat aantrekkende omzetten noemde een handelaar de verwachting dat de rente zal dalen. “Bovendien is de markt oversold.” De CBS-stemmingsindex (slot: 90,5) was omstreeks het middaguur 0,1 punt lager.

Zoals vaker de afgelopen maanden had de optiebeurs gisteren en vanmorgen volgens handelaren “veel invloed” op het koersenverloop op de Amsterdamse effectenbeurs. Op het Rokin waren vanmorgen de opties op de EOE-aandelenindex favoriet. Nadat deze beursbarometer gisteren was opgeklommen tot een ruim drie punten hoger slot op 274,86, resulteerde de aanhoudende stijging van Wall Street in een stand van 275,64, waarna de graadmeter terug moest.

Het voor de tweede maal in een belangrijke expiratieweek doorbreken van een uitoefenprijs resulteerde vanmorgen na een uurtje handel in een omzet van zo'n 4.000 EOE-indexopties. Gisteren gingen er circa 11.000 van deze opties om.

De grote invloed van de optiebeurs heeft volgens handelaren te maken met de naderende expiratie vrijdag. Bovendien kopen market makers van de optiebeurs "aandelenmandjes' op de beurs, speculerend op een brede opmars van de aandelenkoersen. Ook moeten sommige market makers, die tijdens de sombere stemming enige tijd terug puts hadden gekocht, nu mandjes terugkopen om aan hun leveringsplicht te voldoen. Gecombineerd zorgen deze factoren voor flinke vraag naar de 25 optiefondsen die in de EOE-index meetellen.

Bij de aandelenfondsen waren gisteren KLM en Koninklijke olie het drukst, maar vanmorgen kwam publieks-lieveling Philips weer in beeld. Bij een verlies van twee dubbeltjes werden in Philips (slot gisteren: 34,70 gulden) 2.000 opties verhandeld, waarbij calls verreweg de voorkeur hadden. In Unilever werden vandaag enkele combinatie-orders uitgevoerd, waardoor dit fonds de leiding overnam met zo'n 3.000 verhandelde opties.

Fokker moest vanmorgen terrein prijsgeven. De vliegtuigbouwer komt met een claimemissie voor de financiering van een nieuw vliegtuig. Fokker wil zijn vliegtuigprogramma uitbreiden met een toestel voor vervoer van 70 personen. De ontwikkeling van een groter toestel met 130 zitplaatsen is op de lange baan geschoven. Voor de ontwikkeling van het nieuwe vliegtuig is 200 tot 250 miljoen dollar nodig, aan te trekken door een claimemissie. Volgens de berichten zouden er daardoor 13 miljoen aandelen bijkomen, waardoor er in totaal 46 miljoen stukken Fokker komen uit te staan.

Een handelaar analyseerde dat Fokker dan niet meer in staat is een winst van drie gulden per aandeel te behalen. Gezien de koers van ruim dertig gulden en een koers-winstverhouding van ongeveer 10 is dat wel gewenst. Fokker zou dan een jaarwinst van 136 miljoen gulden moeten boeken, terwijl de vliegtuigbouwer vorig jaar netto 83 miljoen verdiende.

De koers van Fokker, die gisteren 1,10 gulden hoger sloot op 31,20 gulden, was omstreeks het middaguur vijftig cent lager, ondanks het bericht dat de Duitse vliegtuigbouwer Messerschmidt-Bolkow-Blohm heeft laten weten graag een risicopartner te willen worden bij het bouwen van de nieuwe Fokker 70. MBB is al risk-partner bij de produktie van de Fokker 100.

KLM moest dertig cent terug nadat Amerikaanse kooplust de koers eerder deze week fors omhoog stuwde. Maar handelaren zeiden dat de Amerikaanse koper “speelde met de markt”. “Vandaag of morgen stuwt hij de koers van KLM verder omhoog”, voorspelde een hoekman.

NEW YORK De stemming op Wall Street bleef ook gisteren weer vriendelijk. Vooral in de financiële sector en bij de transportfondsen werden aardige koerswinsten geboekt. Beter dan verwachte derde kwartaalcijfers zorgden voor meer activiteit aanbeleggerszijde. Het Dow Jones industrieel koersgemiddelde sloot 21,92 punten hoger op 3.041,37 punten.

LONDEN Activiteit in televisiefondsen bracht de handel op de beurs in Londen in de loop van de morgen in beweging. Eurotunnel herstelde zich enigzins van een flink lagere opening maar bleef zwak. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 2,2 punten hoger sloot op 2.576,7 punten, noteerde omstreeks het middaguur ruim zes punten hoger.

FRANKFURT Na de koerswinst van bijna een procent gisteren overheerste vanmorgen optimisme op de beurs in Frankfurt. De aandelenkoersen trokken over de gehele breedte aanvankelijk flink aan maar zakten daarna terug. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 14 punten hoger sloot op 1.585,04 punten, noteerde omstreeks het middaguur twaalf punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen verdeeld. De schorsing van de vier grote effectenhuizen drukt de stemming en activiteit op de Japanse beurs. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 27,02 punten hoger op 24.334,67 punten.