Nieuwe roman Joost Zwagerman wordt verfilmd

AMSTERDAM, 16 OKT. De filmrechten voor de nieuwe roman van Joost Zwagerman, Vals Licht, zijn gekocht door filmproducent Matthijs van Heijningen, nog voor dat het boek af was. Theo van Gogh wordt de regisseur van de film, waarvan de opnames volgend jaar beginnen. Donderdag verschijnt Vals Licht.

Het boek, handelend over een jongen uit Alkmaar die in Amsterdam Nederlands gaat studeren en verliefd wordt op een jonge prostituée, is volgens Van Heijningen “uitermate geschikt voor verfilming. Helemaal de jaren negentig. Zeker als Van Gogh het doet”.

Van Heijningen produceerde eerder verfilming van boeken als Lieve Jongens, Een vlucht regenwulpen, Van de koele meren des doods, Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming, Ciske de Rat en onlangs Eline Vere.

Afgelopen zomer legde hij zelf de laatste hand aan het filmscript voor zijn vorige roman Gimmick, over het Amsterdamse kunstwereldje. De filmrechten voor dat boek berusten bij producent Gijs Versluys.