Mugabe wil Zuid-Afrika gaan helpen

HARARE, 16 OKT. Robert Mugabe, de president van Zimbabwe, jarenlang enthousiast voorstander van sancties tegen Zuid-Afrika, heeft het Britse Gemenebest vandaag opgeroepen Zuid-Afrika te helpen bij de politieke hervormingen die het einde betekenen van apartheid.

“De Zuidafrikanen praten nu met elkaar. Er is een positieve stap gezet. Onze besluiten over Zuid-Afrika moeten nu hoop brengen voor de onderdrukten en aanmoediging voor de regering van Zuid-Afrika”, zei Mugabe vanochtend bij de opening van de tweejaarlijkse vergadering van het Britse Gemenebest die dit keer in Harare wordt gehouden.

Mugabe repte in zijn openingstoespraak met geen woord over sancties of andere strafmaatregelen tegen Zuid-Afrika. ANC-leider Nelson Mandela woont de Gemenebest-bijeenkomst bij. De Zuidafrikaanse regering is niet uitgenodigd. (AFP, Reuter)