Mitterrand roept VS op tot terugkeer naar Unesco

PARIJS, 16 OKT. President François Mitterrand van Frankrijk heeft een beroep gedaan op de Verenigde Staten en Groot-Brittannië weer toe te treden tot de UNESCO, de wetenschappelijke en culturele organisatie van de Verenigde Naties. In zijn toespraak gisteren bij de opening van de jaarvergadering van de UNESCO in Parijs, noemde Mitterrand de twee landen niet met name, maar wel deed hij een beroep op alle landen in het algemeen zich bij de organisatie te voegen.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië verlieten de UNESCO vijf jaar geleden, omdat ze van oordeel waren dat de organisatie zich had ontwikkeld tot een anti-Westerse instelling en een bolwerk van Derde-Wereldpropaganda en bovendien organisatorisch en financieel slecht werd geleid. Het vertrek van de twee landen leidde ertoe dat het budget van de VN-organisatie met meer dan dertig procent werd beperkt.

In een vraaggesprek met het Franse dagblad Le Figaro zegt de directeur-generaal van UNESCO, de Spanjaard Federico Major, dat er aanwijzingen zijn dat de VS weer belangstelling hebben voor de organisatie: “Er zijn bemoedigende tekenen. De Amerikanen denken weer na de over de organisatie.” De afgelopen week sprak Major met vertegenwoordigers van het Amerikaanse Congres.

Ook in zijn toespraak liet Mazjor zich hoopvol uit: “De algemene vergadering heeft voor het eerst sinds 1946 vandaag plaats in een klimaat van vrede en hoop.” In Washington is Major geprezen voor het feit dat hij een einde heeft weten te maken aan stelselmatige anti-Westerse standpuntbepalingen door de UNESCO, maar de VS zijn nog niet tevreden over de interne organisatie van de UNESCO. Diplomaten in Parijs zijn echter van oordeel dat de tijd nog niet rijp is voor een spoedige terugkeer van Britten en Amerikanen.

Een groot deel van de eerste vergaderdag van de UNESCO werd besteed aan de verkiezing van een voorzitter. Uiteindelijk werd de Senegalees Thiam verslagen door de Keniase academicus Bethuel Allan Ogot. (Reuter)