Kwart vreemdelingen blijkt illegaal bij aanvraag sofi-nummer

DEN HAAG, 16 OKT. Een kwart van vreemdelingen die een sofi-nummer aanvragen in Amsterdam blijkt illegaal in Nederland aanwezig te zijn. Dit blijkt uit een steekproef die de vreemdelingendienst en de belastingdienst afgelopen zomer hield in de hoofdstad. Dit maakte staatssecretaris Kosto (justitie) gistermiddag bekend bij de presentatie van het jaarverslag van de directie vreemdelingenzaken van zijn ministerie.

Uit de steekproef onder 1213 vreemdelingen die in de maanden juli en augustus een sofi-nummer aanvroegen bleek dat bijna driehonderd geen geldige verblijfsvergunning had. Door het bezit van een sofi-nummer kunnen illegalen aanspraak maken op sociale voorzieningen. Kosto sprak zijn verontrusting uit over het hoge aantal ten onrechte afgegeven sofi-nummers, omdat Justitie altijd vermoedde dat het om slechts vijf procent van het aantal vreemdelingen zou gaan.

Op 1 november wordt een richtlijn van kracht waarbij de belastingdienst alleen nog maar sofi-nummers mag verstrekken na overleg met de Vreemdelingendienst. De steekproef van de Amsterdamse Vreemdelingendienst en belastingdienst liep op die richtlijn vooruit.

Vandaag heeft de het VVD-Kamerlid Wiebenga in schriftelijke vragen opheldering gevraagd aan de verantwoordelijke bewindslieden van Justitie en Financiën. Wiebenga wil onder meer weten of ook in andere steden sofi-nummers worden verstrekt aan illegalen.

Het ministerie wil ongewenste praktijken op het gebied van vreemdelingen tegengaan met behulp van de computer. Er wordt gewerkt aan de bouw van een Centrale Registratie Vreemdelingen (CRV), een landelijke elektronische kaartenbak waarin de verblijfstitel van vreemdelingen is vermeld. De CRV zou gekoppeld moeten worden met de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA, de burgelijke stand), zodat alle overheidsdiensten in één oogopslag kunnen nagaan of zij te maken hebben met een legale of illegale vreemdeling. Kosto maakte gisteren ook bekend dat het nieuwe bureau bijzondere zaken van de directie vreemdelingenzaken zich toelegt op het opsporen van misstanden rond gezinshereniging. Dit bureau heeft in zijn korte bestaan dertig schijnhuwelijken gesignaleerd.