Klassieker over records komt uit met 21ste editie

ZOETERMEER, 16 OKT. Weegschaalknijpen (122 kilo), aardappelschillen (376,8 kilo in 45 minuten, door vijf mensen) het grootste aantal aangespannen geiten voor een boerenwagen (24): al deze records blijken in Nederlandse handen.

Dit is te lezen in de 21ste Nederlandse editie van het Guinness record boek dat gisteren werd gepresenteerd in de Gaité art-deco-salon in Zoetermeer

Het Guinness boek is al jaren een van de best verkochte (cadeau)boeken - aangeprezen als een encyclopedie van uitersten en zo is ook de waardering ervoor: of er wordt gefascineerd in gebladerd, of het boek wordt vol walging voor de verzameling kwartjeskennis terzijde geschoven.

De nieuwe Nederlandse editie heeft naast veel internationale wereldrecords in disciplines als aarde en heelal, wetenschap, amusement, sport - een specifiek Nederlands-Belgische invalshoek. Dus weinig cricketrecords, maar veel (groepsgewijze) verzamelprestaties, sterkte- of duurrecords, vaak het gevolg van een actie voor een goed doel. Want in Nederland is het geen gewoonte om je fanatiek in te zetten, tenzij de kankerbestrijding, een hongerend volk of een armlastige zusterstad wordt gesteund.

Helaas is de verhouding tussen Nederlandse records en een eventueel wereldrecord niet altijd duidelijk. Zo blijkt dat het Nederlandse record orgelspelen op 18 uur en 20 minuten staat, een forse prestatie - die echter in het niet valt bij het Engelse record: 119 uur.

De presentatie van het boek was in handen van Fred Oster, volgens velen de saaiste quizmaster ooit (niet in het boek vermeld). Genodigden konden nog eens genieten van recordhouder stenen doorslaan B. Heetveld. Hij sloeg weliswaar niet zijn recordaantal duroxblokken - 12 - doormidden, omdat hij onlangs nog met zijn rechterarm door een ruit was gegaan, maar met 9 blokken liet hij zien dat hij het nog niet was verleerd. Sietse van de Poort demonstreerde dat hij al bezig is voor de volgende editie. Hij is al zes weken aan het vingerhaken en heeft inmiddels een koord van 104 meter geproduceerd.

Het Guiness boek is geknipt voor lezers met belangstelling voor het record onderwater-kappen, de langste zin in een Nederlandse roman, het duurrecord appeltaarten bakken, het oudste Nederlandse televisieprogramma, het grootste familiezangkoor of de omvangrijkste verzameling luchtziektetassen.

Guinness record boek 1992, uitgeverij Kosmos, 49,50 gulden