Kabinetsplan met AOW treft nieuwe gevallen

DEN HAAG, 16 OKT. Mensen die op dit moment een AOW-uitkering hebben, zullen geen financiële consequenties ondervinden van het kabinetsvoornemen om de inkomensafhankelijke toeslag te verhogen. De nieuwe regeling geldt alleen voor nieuwe AOW'ers. Staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken) heeft dit gisteren bekend gemaakt.

De Sociale Verzekeringsbank maakte gisteren bekend dat een 65-plusser met een partner jonger dan 65 jaar met een eigen inkomen van 1.200 gulden per maand er met ingang van 1 januari 1993 65 gulden per maand in zijn of haar WAO-uitkering op achteruitgaat. Bij een zogenoemd partner-inkomen van 1.600 gulden loopt dit op tot 326 gulden per maand. Bij een partnerinkomen boven de 1.600 gulden heeft de AOW'er geen recht meer op een partnertoeslag en zal de basisuitkering van de AOW terugvallen van 70 naar 50 procent van de volle AOW-uitkering voor twee partners boven de 65 jaar.

De oorzaak is dat het kabinet met ingang van 1 januari 1993 de inkomensafhankelijke toeslag ten behoeve van de jongeren partners wil verhogen van 30 tot 50 procent van het minimumloon. Het niet-inkomensafhankelijke AOW-pensioen van de oudste partner wordt tegelijkertijd teruggebracht van 70 naar 50 procent van het minimumloon. Het inkomensafhankelijke deel van het totaal van het pensioen en toeslag neemt toe. De verlaging van het inkomensafhankelijke toeslag in de AOW zou in 1993 ruim 60 miljoen moeten opleveren en uiteindelijk 160 miljoen gulden. Het geld is nodig om mensen boven de 65 jaar recht te kunnen blijven geven op AAW-voerzieningen (bijvoorbeeld rolstoelen en woningaanpassing).

Door de vergrijzing worden deze extra kosten geschat op één miljard gulden per jaar. De besapring in de AOW levert te weinig op en daarom zal er ook in de voorzieningen worden bezuinigd.

Zowel werkgevers, werknemers en kroonleden in de Sociale Verzekeringsraad - die morgen een advies gaat opstellen - wijzen de ingreep in de AOW van de hand. De SVR dringt aan op een overgangsregeling als het kabinet bij zijn voornemen blijft. Staatssecretaris Ter Veld heeft laten weten dat voor de mensen die nu in de AOW er niets verandert.