Juridische procedure tegen bouwers van Kanaaltunnel

PARIJS, 16 OKT. Eurotunnel, de Brits-Franse onderneming die de tunnel onder het Kanaal bouwt en gaat exploiteren, neemt juridische stappen tegen de aannemersgroep Trans Manche Link (TML). Dit werd gistermiddag door Eurotunnel bekendgemaakt.

TML is een consortium van vijf Britse en vijf Franse aannemers. Eurotunnel zegt dat TML dreigt de aanleg van het koelsysteem van de tunnel stil te leggen als Eurotunnel niet met extra geld over de brug komt. Het consortium zou een aanvulling van omgerekend 4 miljard gulden aan materiaalkosten voor de spoorlijn en stations nodig hebben. TML-functionarissen waren gisteren niet beschikbaar voor commentaar. De tunnel (totaalkosten ruim 24 miljard gulden) zou medio 1993 moeten worden opengesteld. De spoorverbinding kan pas voorjaar van 1994 in gebruik worden genomen.

Het tunnelproject (in Engeland "Chunnel' genaamd) kampt al vanaf de aanvang met kostenoverschrijdingen. Volgens vorige week gepubliceerde schattingen van onafhankelijke technische adviseurs zullen de inkomsten voor 1993 2,3 procent lager zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Hierbij werd rekening gehouden met een verminderde Britse economische groei. Op hetzelfde moment voorspelde Eurotunnel dat dividend pas in 2000 kan worden betaald, in plaats van in 1999. (AP, AFP)