Iacocca wil minder auto's uit Japan

AUBURN HILLS, 16 OKT. Topman Lee Iacocca van Chrysler vindt dat de Verenigde Staten het aandeel van Japanse autofabrikanten op de Amerikaanse markt moeten beperken.

Het marktaandeel van Japanse auto's in de Verenigde Staten bedroeg vorige maand 25,8 procent. Vier jaar geleden was dat nog geen 22 procent. De Amerikaanse "Grote Drie', General Motors, Ford en Chrysler hadden vorig maand 70 procent van de markt.

Iacocca riep de andere Amerikaanse autoproducenten op de handen ineen te slaan om te doen “wat goed is voor het land.” Dat betekent volgens hem dat de Verenigde Staten, net als de EG, afspraken met Japan moet maken over marktaandelen. Iacocca, die een nieuw technologiecentrum van Chrysler opende, zei dat de "Grote Drie' naar Japans voorbeeld een “klein kereitsu systeem” kunnen opzetten, waarbij de autofabrikanten samenwerken bij de ontwikkeling van een kleine auto.

Iacocca sprak de verwachting uit dat de Amerikaanse auto-industrie zich volgend jaar zal herstellen. Het herstel zou volgens hem in het laatste kwartaal al kunnen inzetten. Ford leed in het tweede kwartaal een verlies van 323,5 miljoen dollar, General Motors verloor 784,5 miljoen dollar, Chrysler (de kleinste van de drie) verloor 212 miljoen dollar. (AP)