HCS betaalt 11 miljoen om geschil te beslechten

ROTTERDAM, 16 OKT. Het noodlijdende automatiseringsbedrijf HCS heeft 11 miljoen gulden betaald om een geschil op te lossen. Dit staat in een prospectus van HCS. Volgens Het Financieele Dagblad is het bedrag gegeven aan de directeur van het metaalconcern Begemann, J.A.J. van den Nieuwenhuyzen. HCS wil het bericht ontkennen noch bevestigen. Van den Nieuwenhuyzen was niet voor commentaar bereikbaar.

Het verhaal is dat HCS tegen Van den Nieuwenhuyzen heeft gezegd dat hij de goedlopende afdeling industriële automatisering mocht kopen. Van den Nieuwenhuyzen kreeg de toezegging van HCS in ruil voor een gunst. Hij zou de aandelen HCS van paardenfokker L.N. Melchior overnemen. Melchior was van plan geweest nieuwe aandelen HCS te kopen, maar kwam die toezegging niet na. HCS kwam daardoor in een moeilijke positie, omdat het bedrijf geld nodig had. Het plan van HCS en Van den Nieuwenhuyzen viel in duigen, omdat de banken niet wilden dat HCS goede delen ging afstoten.

HCS schrijft in het prospectus dat het concern van mening is dat de claim van de tegenpartij ongegrond was, maar dat in het belang van de continuteit van HCS de afkoopsom is betaald.

De toekomst van HCS heeft mede van Van den Nieuwenhuyzen afgehangen, omdat hij garant moest staan voor een kapitaalsinjectie. Zonder die emissie zou HCS van de beurs zijn verwijderd. Het bedrijf zou dan een negatief eigen vermogen hebben van meer dan 100 miljoen gulden.

Door de afkoopsom voor Van den Nieuwenhuyzen heeft HCS - ondanks de nieuwe emissie - nog maar 29 miljoen gulden aan eigen vermogen over. Dat is nog geen 4 procent van het balanstotaal, terwijl in de branche 30 procent als minimum wordt aangehouden.

Het Openbaar Ministerie heeft enige weken geleden een onderzoek ingesteld naar handel met voorkennis in aandelen HCS. In het onderzoek zullen onder meer Van den Nieuwenhuyzen en Melchior worden gehoord.