Dierenpark begint aanleg tropisch bos

ARNHEM, 16 OKT. Burgers Dierenpark in Arnhem is begonnen met de aanleg van een overdekt tropisch vloedbos. Dergelijke mangrovebossen komen voor langs de kusten op het zuidelijk halfrond.

Het dierenpark streeft naar een weergave van zo'n gebied. Het bos wordt, inclusief getijdezones met brak water, aangelegd in de 750 vierkante meter grote hal, die opgezet is als voorstudie voor de in 1988 geopende oerwoudhal "Burgers Bush'. In deze hal zijn veel van de benodigde voorzieningen al aanwezig en dat maakt dat de kosten beperkt kunnen blijven tot rond de zes ton. De planten en dieren voor het getijdebos haalt Burgers' uit Zuid-oost-Azië. De modder, die kenmerkend is voor mangrovegebieden, uit de uiterwaarden bij Rhenen. Deze zou voldoende kalk bevatten voor het project en geschikter zijn dan slik uit de vervuilde Waddenzee.

De drassige grond waarin mangrovebossen staan is brak: het zeewater vermengt zich met rivierwater. In Arnhem wordt het Nederlandse slik kunstmatig zout gemaakt. In de modder, die bij laag water bloot komt te liggen, leven behalve allerlei micro-organismen dieren als krabben en slijkspringers. Ook dient het slik als kraamkamer voor vissen, waardoor ook viseters, zoals reigers, het gebied bevolken. Burgers' heeft de hal in tweeën gedeeld: de viseters leven in een apart gedeelte. De leem, die sinds gisteren wordt aangevoerd, wordt aangeplant met bomen en planten met een hoge groeisnelheid, die volgens directeur A. van Hooff over een half jaar al een compleet beeld van een mangrovebos kunnen geven. Het tropische vloedbos is de derde overkapte attractie van Burgers Dierenpark. Drie jaar geleden werd het park uitgebreid met een oerwoudhal en over anderhalf jaar is de nog in aanbouw zijnde woestijnhal gereed.