CRESPELLE

Pannekoek klinkt log, flensje daarentegen liefelijk. Oorstrelend is crèpe, maar het muzikale crespella (meervoud: crespelle) overtreft alles.

Voorgerecht voor 10-12 personen of hoofdgerecht (samen met broccoli of sla) voor 5 personen.

Nodig: beslag 450 gram bloem 4 eieren 6 deciliter melk 3 eetlepels olie 40 gram gesmolten boter 1 theelepel zout, snufje nootmuskaat

vulling

500 gram ricotta-kaas 2 eieren + 1 eierdooier fijngeraspte schil van een halve citroen 2 eetlepels gehakte spinazie of groene kruiden 30 gram geraspte Parmezaanse kaas 1 theelepel zout, snufje nootmuskaat

saus

1-2 liter gezeefde tomaten uit een pak 1-4 liter water of bouillon 1 klein blik tomatenpuree zout, peper

rest

45 gram Parmezaanse kaas 1-8 liter slagroom

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Klop de ingrediënten voor het beslag in een kom glad, bij voorkeur met een mixer. De bestanddelen van de vulling kunnen het best worden gemengd in een foodprocessor; zorg ervoor dat het mengsel glad wordt. Giet het water of de bouillon bij de gezeefde tomaten en roer de puree en zout en peper door het vocht.

De flensjes worden gesneden uit super-pannekoeken, die u als volgt kunt bakken. Strijk wat olie over een ovenplaat (ik gebruikte een plaat van ongeveer 35 bij 35 centimeter, groot genoeg voor vier koeken). Laat ongeveer 2 soeplepels beslag over de hele plaat uitlopen. Bak de koek in de hete oven in 2 minuten gaar; het deeg mag niet kleuren. Stort de koek op het aanrecht door de plaat met een klap om te keren. Herhaal het bakken tot het beslag op is, maar laat daarna de oven aan staan. Snijd elke koek over de hele lengte in repen van 11-12 centimeter breed. Hebt u een bakplaat gebruikt met dezelfde afmetingen als de mijne, dan komt u op een totaal van (ongeveer) 12 repen. Neem voor het maken van de crespelle 2 of 3 ingevette ovenschalen of 1 diepe ovenbakplaat. Schep de vulling in een spuitzak met een gladde tuit (doorsnee circa 1 centimeter) en spuit een pinkdik lint over de lengte van elke reep. Rol de repen over de breedte op en snijd ze in 3 à 4 (afhankelijk van het formaat van de ovenschalen) gelijke delen. U hebt nu 36 tot 48 rolletjes, oftewel crespelle, in statu nascendi, voldoende om een waar feestmaal aan te richten. De schalen of bakplaat worden gevuld in lagen: eerst een deel van de saus, dan de rolletjes en vervolgens de rest van de saus, met hier en daar een lepel room en korrels Parmezaanse kaas. Bak de crespelle in het midden van de hete oven zo'n 10 minuten lang, tot de saus begint te borrelen.

    • Annelène van Eijndhoven