Ziektekostenverzekeraars samen in facilitair bedrijf

DEN HAAG, 15 OKT. Zeven verzekeringsmaatschappijen richten een facilitair bedrijf op waarin zij gaan samenwerken op het gebied van ziektekostenverzekeringen. Zij verwachten daardoor de beheerskosten sterk te kunnen terugdringen en een sterkere positie op de verzekeringsmarkt te verwerven.

Onder de naam Verenigde Verzekeraars Multizorg moet het bedrijf nog dit jaar van start gaan, zo maakten de zeven vanmiddag in Den Haag bekend. Het gaat om AMEV Schadeverzekering, De Amersfoortse Verzekeringen, Goudse Verzekeringen, Levob Gezondheidszorgverzekering, Nationale-Nederlanden Zorgverzekering, Stad Rotterdam en UAP-Nederland. Rijnmond Verzekeringen zal direct na de oprichting toetreden.

De deelnemende verzekeraars vinden dat het nieuwe bedrijf een betere uitgangspositie biedt “indien en voor zover” de wijziging van structuur en financiering van de gezondheidszorg wordt doorgezet. De komende jaren zal het onderscheid tussen ziekenfondsverzekering en particuliere verzekering verdwijnen. In 1989 is de stelselwijziging, ook wel plan-Simons genoemd, begonnen. De operatie moet in 1995 uitmonden in een verplichte ziektekostenverzekering voor iedereen. De Eerste Kamer spreekt zich wellicht volgende maand uit over de voortgang van de stelselwijziging.

Overheidsmaatregelen uit het verleden en eventuele toekomstige maatregelen trekken volgens een woordvoerder van de zeven verzekeraars “een steeds grotere wissel op de automatisering, administratie en de organisatie van verzekeraars”. Als gevolg daarvan nemen de beheerskosten toe. Samenwerking, met name op administratief gebied, zal er volgens de zeven toe leiden dat “de ziektekostenportefeuilles bedrijfseconomisch meer verantwoord kunnen worden gevoerd”.

De verzekeraars behouden hun eigen identiteit. Samen vertegenwoordigen zij 750.000 verzekerden met een gezamenlijk premie-inkomen van 875 miljoen gulden.