Volleybalselectie is tegen rentree Blangé en Posthuma

ROTTERDAM, 15 OKT. De volleyballers van het nationale team dulden geen terugkeer van de ex-internationals Blangé en Posthuma bij Oranje. Ze zullen zelfs serieus overwegen te stoppen als dat toch van hogerhand wordt opgelegd. Toekomstig bondsvoorzitter Bert Funk verzocht bondscoach Harrie Brokking verleden week in een gesprek de mening van de spelers te peilen over deze kwestie. Funk en zijn bestuur zien sinds het Europees kampioenschap van verleden maand in Duitsland, waar Oranje de rechtstreekse kwalificatie op de Olympische Spelen miste, in het selecteren van een paar in Italië spelende Nederlanders een mogelijkheid het team te versterken.

Ron Zwerver, die als woordvoerder optrad, en zijn ploeggenoten vinden dat het bestuur ten onrechte in paniek is geraakt. De spelers en technische staf spraken gisteren langdurig met elkaar in Amstelveen. De groep was voor het eerst voltallig na het Europees kampioenschap van verleden maand in Duitsland. Voorzitter Funk gaf vanochtend geen commentaar op deze ontwikkeling. Hij wil de mening van woordvoerder Zwerver graag eerst persoonlijk horen en zal zo spoedig mogelijk een gesprek arrangeren.

Het NeVoBo-bestuur zal zich ook nog moeten uitspreken over de positie van Brokking. Voor de spelers de bondscoach niet ter discussie. De bondscoach zelf zal geen technische man boven of naast zich accepteren, maar zou het aanstellen van een tweede assistent toejuichen. De selectie praat deze week nog over het functioneren van de technische en medische begeleiding van Oranje. Zwerver zal daarbij onder andere duidelijk maken dat er naar zijn mening in de toekomst op een andere wijze moet worden getraind.

Overigens zal Zwerver in de komende tijd een aangepast trainingsprogramma volgen. Hij kreeg bij de laatste wedstrijd van het wereldteam waarvan hij aanvoerder was weer last van zijn rechterknie. Ook Edwin Benne en Henk-Jan Held kampen met blessures aan de knie.