Verrassing

Tijdens het Olympische kwalificatietoernooi hockey in Auckland won Nieuw-Zeeland bij de mannen verrassend met 2-1 van de Sovjet-Unie, maar verloor aanvoerder Peter Daji met een gebroken been.

De aanvaller is al jaren een van de steunpilaren van de Nieuwzeelanders, die in 1976 in Montreal Olympisch kampioen werden. Sindsdien is Nieuw-Zeeland danig afgegleden op de internationale ranglijst.

De Sovjet-Unie, in september zesde en laatste in het Champions Trophy-toernooi in Berlijn, was eerste geplaatst in groep A. John Radovonich was de grote man bij de gastheren met twee treffers. Alleen de Sovjetrussische aanvoerder Sergej Plesjakov kon nog wat terugdoen. Ook in groep A won Ierland, van coach Cees Koppelaar, met 2-0 van het zwakke Italië. Obe Postma, de Nederlandse trainer van Frankrijk, was minder succesvol. In de eerste wedstrijd voor groep B verloren de Fransen, in februari in Karachi voor het eerst deelnemer aan de strijd om de Champions Trophy, met 1-3 van het door de Australische veelvoudige oud-international Terry Walsh getrainde Maleisië.