"Verplichte oormerken voor koeien deugen niet'

DEN HAAG, 15 OKT. De Nederlandse Vereniging tot Bescherming van het Dier wordt “overladen met klachten” van boeren, die verontrust zijn over het onlangs verplichte registratatie- en identificatiesysteem voor rundvee.

Volgens dit systeem moeten kalveren die na 1 oktober zijn geboren, gemerkt worden met een groot geel label in ieder oor. Dit veroorzaakt bij een deel van de kalveren ontstekingen. In een aantal gevallen heeft dat al geleid tot ooramputaties en zelfs tot de dood van kalveren.

De problemen worden, volgens de inspectiedienst van de dierenbescherming, veroorzaakt door een foute bevestigingsconstructie en de kunststofsamenstelling van de labels. Ook zouden de labels gemakkelijk uit het oor scheuren, doordat de kalveren met de oormerken aan de omheiningen blijven haken.

De dierenbescherming heeft in een brief aan de stichting Gezondheidszorg voor Dieren, die in opdracht van het ministerie het oorlabelsysteem heeft ontwikkeld, erop aangedrongen dat “veehouders niet langer moeten worden verplicht de oormerken te gebruiken”. In de brief worden de nieuwe oormerken “ondeugdelijk” genoemd, en wordt aangedrongen op verder onderzoek naar de ontwikkeling van het label.

Volgens de Stichting Gezondheidszorg voor Dieren vallen de problemen mee. Een woordvoerder noemt de problemen, landelijk gezien, “zeer gering”. Alleen in het noorden en oosten van het land zijn “enkele probleemgevallen” bekend. Daarbij is de stichting, aldus de zegsman, bezig met een proef om tot een beter oormerk-ontwerp te komen.

Het in oktober ingevoerde registratatie- en identificatiesysteem vervangt het verouderde Rundvee Informatiesysteem, waarbij het rundvee werd geregistreerd door middel van getekende schetsen van de vlekken van de koe. Dat systeem vertoonde echter onvolkomenheden omdat er in Nederland steeds meer egaal gekleurde koeien voorkomen.