Turkije staakt offensief in noorden van Irak

ANKARA, 15 OKT. Turkije heeft zijn militaire operaties in het noorden van Irak gisteren gestaakt en de Turkse strijdkrachten zijn begonnen zich terug te trekken. Dit heeft een hoge Turkse militair gisteren verklaard. Volgens de zegsman van het leger is een reeks bases van de Turks-Koerdische guerrillabeweging PKK in het noorden van Irak, dichtbij de Turkse grens, vernietigd.

Irak heeft gisteren krachtig geprotesteerd bij de Verenigde Naties tegen de Turkse actie van de afgelopen dagen, waarbij enkele duizenden Turkse militairen waren betrokken. Het stelde “gepaste maatregelen” tegen Turkije in het vooruitzicht.

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken wees de Iraakse kritiek van de hand met het argument dat Ankara niet kon toestaan dat er vanaf Iraaks grondgebied guerrilla-acties werden ondernomen tegen Turkse doelen. “Turkije is vastbesloten om de terreurbases in het noorden van Irak te elimineren”, aldus de Turkse woordvoerder. Ook een Duits protest tegen het Turkse initiatief kon geen genade vinden in de ogen van Ankara.

Turkije betoogde onder andere dat er geen slachtoffers onder de Koerdische burgerbevolking in het gebied. Koerdische ooggetuigen ter plaatse bestreden dit evenwel en zeiden dat er zeker drie burgers waren gesneuveld bij Turkse luchtaanvallen. (AP, Reuter)