THEEBROODJE

Wie geen Mina-bakgraag is, maar toch leuk vindt iets lekkers uit eigen keuken te geven bij de koffie of de thee, is zeer wel gebaat bij dit recept voor een verrukkelijk, cakeachtig broodje, van Ierse herkomst, met krenten en rozijnen.

De bereiding is een werkje van niks en schone zuinigheid is de basis van de aparte smaak: een restje koude thee.

Benodigd: 2 deciliter koude thee (bijvoorbeeld Earl Grey) 150 gram sultana's 150 gram krenten 150 gram basterdsuiker 200 gram bloem 2 theelepels (5 milliliter) bakpoeder 1 ei

Laat de sultana's en krenten met de basterdsuiker een nachtje (of langer) weken in de thee. Roer er 150 gram van de bloem met het bakpoeder door en vervolgens het ei. Afhankelijk van het absorbtievermogen van de sultana's en krenten moet er nu al dan niet iets van de resterende bloem worden toegevoegd tot een taai, dik beslag is verkregen (iets dikker dan voor oliebollen). Schep het beslag over op een ingevette bakplaat en geef het met een pannelikker de vorm van een langwerpig afgeplat broodje. Bak het theebroodje 1 1-2 uur in een voorverwarmde (150ß8 C) oven. Neem het van de bakplaat en laat het broodje afkoelen op een taartrooster. Snijd er mooie plakken van en smeer daar lekker roomboter op.

    • Florine Boucher