Sovjet-Unie vermindert troepenmacht op Koerilen

MOSKOU, 15 OKT. De Sovjet-Unie vermindert haar troepensterkte op de vier Koerilen-eilanden waarop Japan aanspraak maakt met éénderde en is bereid Japan ook op een aantal andere punten tegemoet te komen. Dat heeft Sovjet-minister van buitenlandse zaken Pankin gisteren tegen zijn Japanse ambtgenoot Takayama gezegd.

Volgens de woordvoerder van het Sovjet-ministerie van buitenlandse zaken, Vitali Tsjoerkin, zijn op de vier eilanden nu zeven- tot achtduizend Sovjet-militairen gelegerd. “Pankin heeft gezegd dat we nog verder kunnen gaan. De terugtrekking van dertig procent van de troepen is maar een eerste fase”, aldus Tsjoerkin. Hij maakte duidelijk dat het om een eenzijdig Sovjet-gebaar gaat waar geen Japanse concessies tegenover staan. Moskou heft verder de visumplicht op voor Japanse burgers die de eilanden willen bezoeken en vestigt op de eilanden een economische vrijhandelszone waar Japanse bedrijven voorrang krijgen.

De vier eilanden werden in de laatste dagen van de Tweede wereldoorlog door de Sovjet-Unie veroverd en geannexeerd. Japan eist de teruggave van de eilanden. De kwestie heeft al sinds 1945 een formeel vredesverdrag en nauwere economische banden tussen Japan en de Sovjet-UInie in de weg gestaan. (Reuter, AP)