Snel verhoor politie over vuilstort in Coupépolder

ALPHEN AAN DEN RIJN, 15 OKT. De rijksrecherche zal binnen twee weken vier politiefunctionarissen horen over de vuilstort op de Coupépolder in Alphen aan den Rijn.

Dat heeft advocaat-generaal mr. A. Couzijn van het openbaar ministerie in Den Haag gisteren meegedeeld. De politie-ambtenaren worden mogelijk alsnog gehoord door de commissie-Engwirda, die de betrokkenheid van ambtenaren en gemeentebestuurders in de gifaffaire onderzoekt. Onduidelijk is nog of dat achter gesloten deuren of in het openbaar zal gebeuren.

Vorige week liet het openbaar ministerie weten dat verhoor van politiemensen door de commissie werd afgekeurd omdat dat het onderzoek van de rijksrecherche zou kunnen beïnvloeden. Na de toezegging van Couzijn over het versnelde rijksrecherche-onderzoek kunnen zij mogelijk nog voor het eind van de serie hoorzittingen (6 november) alsnog worden gehoord.

De provincie Zuid-Holland krijgt geen inzage in het dossier over de vuilstort in de Coupépolder, zo heeft het ministerie van justitie besloten. De provincie wilde het dossier gebruiken voor het eigen onderzoek. Het ministerie wijst het verzoek van de provincie af omdat het dossier deel uitmaakt van de strafzaak tegen vuiltransporteur Kemp en het politie-onderzoek. Het gerechtshof in Den Haag behandelt op 13 en 14 november de zaak tegen Kemp.

Zijn advocate Y. van Boxel heeft het gerechtshof verzocht de affaire-Alphen aan den Rijn buiten beschouwing te laten in verband met het onderzoek van de commissie-Engwirda. Volgens Van Boxel heeft de president van het gerechtshof haar laten weten naar aanleiding van het verloop van de zitting hierover een beslissing te zullen nemen. De strafzaak tegen afvalverwerker Zegwaard uit Delft wordt op 25 tot en met 28 november behandeld bij de rechtbank in Den Haag.