Oproepen tot herstel democratie in Birma

NEW YORK-LONDEN-PARIJS, 15 OKT. In de hele wereld is positief gereageerd op de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan de Birmaanse oppositieleider, mevrouw Aung San Suu Kyi. De lof wordt gekoppeld aan oproepen voor het herstel van democratische verhoudingen in het land.

Secretaris-generaal Perez de Cuellar van de Verenigde Naties zei zeer ingenomen met de toekenning van de prijs: “Ze is een opmerkelijk leider die grote moed heeft getoond en een diepe betrokkenheid bij niet-geweldadigheid en democratie.” De Europese Gemeenschap spreekt de hoop uit dat de militaire autoriteiten van Birma de toekenning als aansporing zien om de democratische verhoudingen in het land te herstellen. De Gemeenschap hoopt dat de Birma zal overgaan tot spoedige vrijlating van Aug San Suu Kyi, die al twee jaar huisarrest heeft. Academici aan de universiteit van Oxford, waar zij politieke wetenschappen, filosofie en economie heeft gestudeerd, noemde de toekenning van de prijs aan de Birmese zeer verdiend. “Ze is een schitterende persoonlijkheid die zeer belangrijk werk in Birma heeft gedaan. De Britse regering liet weten dat er geen sprake kan zijn van hervatting van de economische hulp voor Birma, zolang de democratie daar niet is hersteld.

Ook het Witte Huis juichte de toekenning toe. “De Verenigde Staten doen opnieuw een beroep op het militaire regime van Birma om de macht over te dragen aan een gekozen burgerregering en alle politieke gevangenen vrij te laten, inclusief de winnaar van de Nobelprijs van dit jaar, Aung San Suu Kyi”, aldus een verklaring van het Witte Huis.

Niet bekend

De landen die goede betrekkingen met Birma onderhouden hebben terughoudender gereageerd. Japan erkent de rol die Aung San Suur Kyi speelt bij het streven naar democratisering van Birma, maar onthield zich van een rechtstreekse felicitatie. Japan geeft Birma humanitaire- en noodhulp. De Thaise regering wilde geen commentaar geven en noemde de toekenning een binnenlandse aangelegenheid van Birma. Birmese diplomaten in Thailand hebben de toekenning ongerechtvaardigd genoemd, omdat Aung San Suu Kyi alleen maar uit zou zijn op het maken van moeilijkheden.