Economisch verdrag Sovjets wordt nog niet getekend

MOSKOU, 15 OKT. De ondertekening van het economisch verdrag tussen de tien overgebleven Sovjet-republieken, die vandaag zou plaatsvinden, is op zijn minst uitgesteld tot vrijdag. In diverse republieken heerst nog onenigheid over bevoegdheden van de verantwoordelijke autoriteiten en de wijze waarop het banksysteem moet worden ingericht. Dit maakte een woordvoerder van president Gorbatsjov gisteren bekend.

Vorige week vrijdag waren acht van de tien leiders van de Sovjet-republieken het eens over de ontwerptekst van het verdrag. Alleen Moldavië en Georgië konden zich nog niet vinden in de tekst. De republieken moesten nog wel over zeventien amandementen en toevoegingen met elkaar onderhandelen. Nu willen sommige parlementen van de republieken nog verder discussiëren over het verdrag en de overeenkomst zelf ratificeren.

De ondertekening van het verdrag is belangrijk voor de Sovjet-Unie omdat de basis vormt voor verdere economische steun van de rijke industrielanden. Grigory Javlinski, opsteller van het economisch verdrag, ziet het als voorwaarde voor de overgang van de planeconomie naar een vrije markteconomie. In het afgelopen weekeinde drong Gorbatsjov nogmaals aan op ondertekening van het verdrag, maar hij liet weten dat een doelmatige economische overeenkomst alleen tot stand kan komen bij een vergaande politieke samenwerking. (AFP, UPI, Reuter)