Bush verwacht dat de Senaat de benoeming van Thomas goedkeurt

WASHINGTON, 15 OKT. De Amerikaanse president Bush verwacht dat de Senaat de benoeming van zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof, Clarence Thomas, vanavond zal goedkeuren. Bush heeft zijn vakantie in Columbus gisteren afgebroken om met zijn naaste medewerkers te overleggen en te zien of er voldoende senatoren zijn die zich achter de benoeming scharen. De benoeming is zeer omstreden geworden door de bewering van een voormalige medewerker van Thomas, professor Anita Hill, dat hij zich in het verleden heeft schuldig gemaakt aan ongewenste intimiteiten.

President Bush zei gisteren: “Ik ben ingenomen met de manier waarop de steun in het hele land voor rechter Thomas overeind blijft. Het is belangrijk om te constateren dat de steun onder Afro-Amerikanen, onder zwarte Amerikanen zeer, zeer sterk blijft.” Het afgelopen weekeinde heeft de telefoon van het Witte Huis en van Capitol Hill niet stilgestaan. Zowel voor- als tegenstanders van de benoeming van Thomas meldden zich. De voorstanders waren, volgens een woordvoerder van het Witte Huis, in de meerderheid.

De Amerikaanse president zal de komende uren met tal van senatoren bellen die nog twijfelen over de benoeming. “We vertrouwen erop dat we voldoende stemmen zullen binnenhalen”, aldus de woordvoerder. Medewerkers van de president beklemtoonden dat de campagne om Anita Hill in een kwaad daglicht te stellen niet door het Witte Huis op gang zijn gebracht. Anita Hill zelf zei diep gekwetst te zijn door de beschuldigingen die aan haar adres zijn geuit.

Tal van vrouwengroepen hebben zich de afgelopen dagen gekeerd tegen de manier waarop de Senaat het onderzoek naar het verleden van rechter Thomas uitvoert. Sommige groepen vrezen dat de Senaat zal trachten Anita Hills reputatie te vernietigen. Zwarte medewerkers en professoren van Amerikaanse universiteiten hebben zich kritisch uitgelaten over de manier waarop Thomas de rassenkwestie in de strijd heeft gegooid.

Voor de aantijgingen van Anita Hill bekend werden, kon rechter Thomas rekenen op de stemmen van 54 senatoren, 41 Republikeinen en 13 Democraten. Daarna is een groot aantal senatoren gaan twijfelen over zijn geschiktheid. Senator John Danforth, een van Thomas' belangrijkste steunpilaren zei gisteren niet zeker te zijn van de uitslag van de stemming: “Ik heb geen idee hoe de verhoudingen liggen. Ik denk dat het een dubbeltje op zijn kant wordt.” (UPI)