Beursgang Draka trekt nog weinig belangstelling

AMSTERDAM, 15 OKT. Bij beleggers bestaat tot nu toe weinig belangstelling voor het nieuwe beursfonds Draka. In de grijze handel ging gisteren een gering aantal stukken om. Sommige handelaren verwachten dat Draka het begin van de officiële handel (29 oktober) zal "begeleiden' met een positief bericht.

AMSTERDAM Draka Holding, het eerste nieuwe fonds dit jaar dat op de officiële markt wordt geïntroduceerd, wil niet langer wachten met een beursgang, hoewel het beseft dat de tijd niet ideaal is om te dingen naar de gunst van de belegger. Directeur Jan van Kesteren zei gisteren tijdens een persconferentie dat Draka “solide” is en dat haar aandelen “niet speculatief, maar van een oerdegelijk bedrijf” zijn.

In de zogenoemde grijze - as, if and when issued - handel ging gisteren maar een gering aantal stukken om. Draka sloot gisteren op 24,50 gulden. Handelaren zeiden dat de belangstelling voor de stukken niet groot was.

Aanvankelijk was de verwachting dat de NMB Postbank, leider van het syndicaat dat de emissie verzorgt, zou komen met een emissikoers van 25 tot 26 gulden. “Maar beleggers zijn op het moment niet bereid meer te betalen voor de aandelen Draka als ze de stukken voor 24 gulden kunnen krijgen”, aldus een hoekmanm, die verwacht dat de koers van Draka ook na het begin van de officiële handel op 29 oktober “rond de 24 gulden” zal schommelen. Een andere handelaar wees erop dat NMB Postbank, als syndicaatsleider “de koers van Draka zal begeleiden, bijvoorbeeld doordat Draka voor het begin van de officiële handel met een positief bericht komt”.

In dezelfde sector als Draka gaan vooral bij Twentsche Kabel (gisteren 79 stukken) dagelijks zeer weinig stukken om. Ook NKF Holding, waarin gisteren niet werd gehandeld, is geen druk verhandeld fonds. Bij Draka zal maar een gering percentage van de stukken vrij verhandelbaar zijn, wat weinig goeds belooft voor de activiteit in het fonds. De beide grootaandeelhouders Flint Beheer en Parcom hebben immers met Draka afgesproken dat zij hun meerderheidsbelang de komende jaren niet te gelde zullen maken. Uit de al verschenen analyses van effectenhuizen blijkt overigens dat analisten nieuwkomer Draka het fonds met de meeste opwaartse koerspotentie achten in vergelijking met Twentsche Kabel en NKF Holding. Ze wijzen daarbij vooral op de betere solvabiliteit (verhouding eigen en vreemd vermogen) en de snelle omzetgroei die Draka de afgelopen jaren doormaakte.

De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen hoger nadat Wall Street 1,2 procent hoger sloot. Ook in Londen stegen de koersen. De hogere dollar droeg ook een steentje bij. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 89,5 punten, was om 13.00 uur 1 punt hoger.

KLM steeg vijftig cent na opening en bereikte een nieuw jaarrecord van 36,20 gulden nadat de koers licht terugviel tot 36,10 gulden. Handelaren zeiden dat Amerikaanse kopers weer actief waren in KLM, net als in andere grote Europese luchtvaartfondsen.

Koninklijke Olie en Unilever profiteerden van de hogere dollar en stegen twee gulden naar respectievelijk 155,80 gulden en 161,80. Overnamegeruchten deden ook vandaag weer hun werk bij Fokker dat 1,10 gulden steeg naar 31,20 en de Haagse handelsgroep Borsumij Wehry die 1,50 steeg naar 61 gulden.

Rodamco ging nog eens 1,10 gulden omhoog, nadat het vastgoedfonds gisteren 1,90 gulden hoger sloot op 55,80 gulden. Het vastgoedfonds is met het ABP een onderzoek gestart naar samenwerking. Het ABP ontkende vrijdag in een persbericht nadrukkelijk dat het een bod zal doen op Rodamco. “Juist die stellige ontkenning versterkt het vermoeden dat het ABP in feite met Rodamco praat over een overname”, meende een handelaar.

Op de lokale en de parallelmarkt viel verder weer weinig te beleven. Breevast sprokkelde er 30 cent bij op 9,90 gulden en Nutricia twee gulden op 150,60. Westinvest werd tevergeefs een gulden lager aangeboden op 23 gulden.

NEW YORK Aankopen over een breed front stuwden het Dow Jones industrieel gemiddelde 35,77 punten omhoog naar een slot van 3.019,45 punten. De omzet was laag (130 miljoen stuks) doordat de banken in verband met Columbus Day waren gesloten. Ook de obligatiemarkt was gesloten. Cyclische - conjunctuurgevoelige - fondsen zoals papier, technologie, chemie en luchtvaart leidden de opmars.

LONDEN Londen volgde vanmorgen trouw de koerswinst op Wall Street. In de loop van de ochtend brokkelden de koersen weer enigszins af, bij gebrek aan positieve bedrijfsresultaten of economisch nieuws. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.574 punten, was omstreeks het middaguur 3,4 punt hoger.

FRANKFURT De koersen op de Duitse beurzen stegen vanmorgen als gevolg van buitenlandse kooplust en vraag naar auto- en bankaandelen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.571,04, was omstreeks het middaguur 16,2 punt hoger.

TOKIO Tokio sloot vanmorgen hoger na dunne handel. De handelsrestricties die de vier grote effectenhuizen zijn opgelegd drukten de aandelenomzetten en hielden de winst beperkt. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 446,98 hoger op 24.307,65.