Wim Kieft en Marco van Basten zijn op tijd fit om ...

Wim Kieft en Marco van Basten zijn op tijd fit om woensdag met het Nederlands elftal in Rotterdam tegen Portugal de belangrijke interland in de kwalificatieronde voor het Europese voetbalkampioenschap te spelen. Het tweetal kwam dit weekeinde nog niet in actie bij de oefenwedstrijd van Oranje tegen het Olympisch elftal. Wel onderwierp Michels beide aanvallers aan een uitgebreide training. Het Nederlands elftal won het oefenduel tegen Jong Oranje met 2-1.

Nederland speelde zaterdag in de volgende opstelling: Van Breukelen; Blind, Ronald Koeman en Van Tiggelen; Gullit, Wouters, Rijkaard, Witschge en Huistra; Van 't Schip en Bergkamp. Erwin Koeman en Winter vielen in. Bij de Olympische ploeg, in verband met het nationale bekerprogramma onvolledig, ontbrak onder anderen Frank de Boer wegens een liesblessure.

Ruud Gullit bereidde beide doelpunten van het Nederlands elftal vanaf de rechterkant voor. Michels legde de ontmoeting enkele keren stil om het één en ander uit te leggen. “We hebben bijvoorbeeld in de slotfase een systeem geoefend dat moet worden uitgevoerd wanneer we woensdag op achterstand komen. Nu heb ik nog de tijd dit uit te leggen, straks niet meer.”

Met een fraai schot van afstand opende Bergkamp zaterdag in het vrijwel lege Olympische stadion - de wedstrijd werd achter gesloten deuren gespeeld - de score. Na een voorzet van Cocu maakte Ronald de Boer gelijk. Rijkaard zorgde voor 2-1. Numan, spelbepaler van de jeugdploeg, miste kort voor tijd een ideale mogelijkheid op de gelijkmaker.

Van de internationals kwam dit weekeinde tweede doelman Hiele in actie tijdens de bekerwedstrijd die zijn club SVV-Dordrecht verloor van BVV Den Bosch. De overige spelers kregen na de bijeenkomst in het Olympisch stadion vrij.

Tegenstander Portugal oefende in en tegen Luxemburg. Bondscoach Carlos Queiros gebruikte alle negentien selectiespelers en veranderde gaandeweg zoveel aan zijn elftal dat alleen Leal, Couto en Nogueira een hele wedstrijd speelden. Nogueira, debutant, opende in de 48ste minuut de score, een kwartier later zorgde Weis voor de gelijkmaker. De Nederlandse waarnemer Ron Groenewoud kreeg dank zij de Portugese coach wel een indruk van alle spelers, maar niet van het elftal.