Van den Broek dreigt leger met sancties

DEN HAAG, 14 OKT. Minister Van den Broek van buitenlandse zaken heeft dit weekeinde met economische sancties door de EG gedreigd als het Joegoslavische federale leger niet bereid is zich uit Kroatië terug te trekken.

In een brief aan minister van defensie Kadijevic stelt hij het leger voor de keus: als er geen voortgang wordt geboekt in de onderhandelingen over een schema voor de terugtrekking worden sanctiemaatregelen in werking gesteld.

Van den Broek verbindt in zijn brief aan Kadijevic EG-maatregelen ook met het verlenen van vrije doorgang aan het konvooi met hulpgoederen voor het begelegerde Kroatische stadje Vukovar.

Vorige week zondagavond om twaalf uur liep een EG-ultimatum af: als er op dat Vorige week donderdag kwamen het leger, Kroatië en Servië in Den Haag overeen dat het leger zich uit Kroatië zou terugtrekken en dat Kroatië de blokkade van de kazernes zou opheffen. Het ging daarbij om een mondelinge afspraak. Vrijdag al meldde het leger zich niet gebonden te voelen door wat er donderdag was besloten.

Tot zover onze redacteur. De vice-voorzitter van het Joegoslavische staatspresidium, de Montenegrijn Branko Kostic, heeft gewaarschuwd dat “Joegoslavië de deur in het gezicht van de EG zal dichtslaan als de EG zich steeds agressiever en steeds minder objectief blijft gedragen”. “Ik vrees dat als Europa zich aldus blijft gedragen, die houding tot een grote ontevredenheid zal leiden onder ons volk, dat uiteindelijk zal zeggen: zo is het genoeg”, zo stelde Kostic. Volgens hem moet de EG Kroatië ertoe brenmgen de blokkades van de federale kazernes op te heffen “in plaats van van het overleg te profiteren door absoluut onaanvaardbare voorwaarden op te leggen”. Daarbij doelde Kostic volgens het persbureau Tanjug op de donderdag mondeling overeengekomen aftocht van het federale leger uit Kroatië. (AFP)