Pleidooi voor sluiting Tsjernobyl

MOSKOU, 14 OKT. In het parlement van de Oekraïne is de onmiddellijke sluiting geëist van de kerncentrale van Tsjernobyl, waar in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitbrak. Bij de brand is volgens de Oekraïeners en volgens het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) geen radio-activiteit vrijgekomen.

Vladimir Javorivski, lid van het Oekraïense parlement en voorzitter van de parlementaire commissie die een onderzoek heeft ingesteld naar de ramp in Tsjernobyl in 1986, eiste zaterdag dat het parlement overgaat tot de sluiting van de centrale. Daartoe is in principe al besloten, maar dat besluit voorziet in de sluiting van de centrale in 1995. Volgens Javorivski is dat te laat: “We kunnen niet op dit kruitvat blijven zitten”, zo verklaarde hij zaterdag.

Volgens een voorlopig onderzoek brak de brand in de centrale vrijdagavond uit door kortsluiting in de hal van de tweede kernreactor. De brand greep snel om zich heen en verwoestte het dak van de hal. De reactor werd binnen een minuut na het uitbreken van de brand stilgezegd en er is geen radio-activiteit vrijgekomen. Een woordvoerder van het IAEA in Moskou meldde zaterdag dat de brandweer het vuur binnen drie uur had bedwongen.

De kerncentrale van Tsjernobyl was in april 1986 het toneel van een brand en een explosie in de vierde kernreactor waarbij grote hoeveelheden radio-activiteit vrijkwamen. De reactor is nu ingekapseld in beton, dat evenwel na vier jaar al scheuren begint te vertonen. (Reuter)