Nobelprijs voor de vrede voor Birmese opposante

OSLO, 14 OKT. De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi, die al twee jaar onder huisarrest leeft wegens haar kritiek op de militaire regering van het land, heeft de Nobelprijs voor de vrede gekregen.

De prijs, één miljoen dollar, is haar toegekend wegens haar “niet-gewelddadige strijd voor democratie en mensenrechten”, aldus het Noorse Nobelcomité. Het comité “wil deze vrouw eren voor haar onverflauwde inspanningen en steun betuigen aan de vele mensen in de wereld die met vreedzame middelen streven naar het bereiken van democratie, mensenrechten en etnische verzoening”. Het comité ziet in de strijd van mevrouw Aung San Suu Kyi “een buitengewoon voorbeeld van burgermoed”. Aug San Suu Kyi, dochter van de legendarische leider van de Birmese onafhankelijkheid Aug San, heeft zich lang verzet tegen een politieke carrière. In april 1988 keerde zij echter naar Birma terug, toen haar moeder ernstig ziek was. Toen generaal Ne Win in juli van dat jaar werd afgezet, besloot zij in het land, nu Myanmar genoemd, te blijven en de strijd aan te binden tegen het militaire regime. Ze ontwikkelde zich al snel tot de belangrijkste leider van het politieke verzet en heeft, aldus het Nobelcomité, daarbij bewezen te beschikken over “een groot politiek en organisatorisch talent”.