Leider Feyenoord blijft rennen en bewegen

ROTTERDAM, 14 OKT. Het is bijna niet te geloven, maar Feyenoord staat, zij het geflatteerd en dankzij de strenge burgemeesters in Nederland, op de eerste plaats in de eredivisie. Dat was vijf lange jaren niet voorgekomen. Dus klonk tijdens de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen FC Den Haag vanaf de tribunes in het Haagse Zuiderpark meteen het wel erg voorbarige "We worden kampioen' uit vele Rotterdamse kelen en liepen de Feyenoord-fans in hun vergrendelde vak achter één van de doelen met honderden tegelijk een polonaise. En in de gang naar de kleedkamer omhelsden technisch directeur Wim Jansen en trainer Hans Dorjee elkaar na afloop innig. “Klasse, hè?”

Dorjee, nog steeds in de ziektewet na zijn hartoperatie, kijkt sinds afgelopen woensdag weer vanaf de tribune mee. Hij hoopt snel volledig hersteld te zijn. En dan zijn de successen van Feyenoord natuurlijk van harte welkom. Die komen volgens Dorjee trouwens niet uit de lucht vallen. “Op mijn eerste bijeenkomst heb ik al gezegd blij verrast te zijn met de kwaliteiten van de spelers”, aldus de 50-jarige Delftenaar. “Maar toen werd er door bijna iedereen nog een beetje smalend gelachen.”

Feyenoord had een jaar geleden na elf wedstrijden dertien punten, nu zeventien, vier meer dus, en er is bij vriend en vijand optimisme te bespeuren. Toch is er in de spelersgroep in vergelijking met afgelopen seizoen niet veel veranderd. Middenvelder Peter Bosz en, op de valreep, de Roemeense spits Damaschin zijn nieuw. Daar stond het vertrek van spelers als Brands, Keur, Lokhoff en Van der Laan tegenover. Het verschil moet volgens interim-trainer Jansen ook voornamelijk worden gezocht in het zelfvertrouwen dat de ploeg momenteel heeft. “Het getuigt van karakter als iedereen na zo'n snelle achterstand blijft rennen en bewegen”, zei hij na afloop van het duel in Den Haag.

Dorjee en Jansen en later Jansen alleen hebben daartoe de aanzet gegeven door weken achtereen hetzelfde elftal het veld in te sturen. Een paar keer slecht spelen mag tegenwoordig in Rotterdam-Zuid. Het kost een speler dan niet meteen zijn kop. Jansen: “Dat is dan misschien wel vervelend voor de reserves, want we hebben een zogezegd aardige bank.” Co Adriaanse, gistermiddag de verliezende trainer van FC Den Haag, haakte daar graag op in. “Het is toch heerlijk als je je kan permitteren een speler als Kiprich op de bank te houden. Dat is nota bene een international. Zo één heb ik er hier in Den Haag nog nooit bijgehad.”

De verslagen opponent was na afloop vol lof over "het nieuwe Feyenoord'. De Haagse aanvaller Harrie van der Laan, vorig seizoen nog spelend in de Kuip, zei in het veld duidelijk te hebben gemerkt dat zijn oude ploeg zich lekker voelt. “Feyenoord eindigt deze competitie bij de top-drie, zeker weten”, aldus Van der Laan. “Wie is dan afgezien van Ajax en PSV sterker of net zo sterk? Feyenoord heeft tot nu toe één keer ongelukkig verloren, van Vitesse. Kan gebeuren.” Ook Co Adriaanse ziet Feyenoord straks op de derde plaats eindigen. “Ajax één, PSV twee en Feyenoord drie.” De Den Haag-trainer had duidelijk verbetering kunnen bespeuren bij de Rotterdammers. “Vorig seizoen was Feyenoord een pure counterploeg. Nu kan het ook lekker op de helft van de tegenstander spelen.”

Ook Feyenoord-speler John Metgod ziet dat de felbegeerde derde plaats - sinds '87 niet meer voorgekomen - tot de mogelijkheden gaat behoren. Dat schreeuwt hij echter niet van de daken. De aanvoerder heeft in zijn lange loopbaan genoeg pieken en dalen meegemaakt om te snel te juichen. Hij stelt wel dat het enige gevaar voor Feyenoord de spelers zelf zijn. “Het kan”, constateert Metgod optimistisch, “nog weken, maanden goed gaan.”

“Maar dan”, waarschuwt hij vervolgens, “moeten we onszelf niet gaan overwaarderen. We moeten geen dingen gaan doen die we niet kunnen, geen gekke capriolen uithalen.”

Hij doelt daarmee indirect ook op de door Feyenoord gehanteerde tactiek. De ploeg zou in aanvallend opzicht duidelijk in kracht toenemen als er een speler vlak in de buurt van Damaschin wordt geposteerd. De 30-jarige Roemeen werd vlak voor de start van de competitie met enige scepsis in Rotterdam onthaald, zelfs door zijn eigen ploeggenoten, maar hij blijkt in een bepaald opzicht een uitstekende centrumspits te zijn. Damaschin kan goed koppen, kan goed een bal bij zich houden en weet goed te beoordelen waar een bal gaat terechtkomen. Daar kan een "schaduwspits' die van het middenveld komt veel profijt van hebben.

Bij Feyenoord heeft echter niemand die opdracht. Rob Witschge heeft op het middenveld weliswaar een offensieve rol, maar die komt kracht tekort en duikt nauwelijks in het centrum op. Ook Ioan Sabau die na een langdurige blessure over een week of drie wordt terugverwacht op het veld is geen type die constant naast of in de buurt van zijn landgenoot Damaschin zal gaan lopen. Hij is meer, zoals Dorjee het noemt, “een verbindingsman”. De trainer zegt dat het wel een erg ingrijpende verandering zou zijn als er wordt besloten "een type Bergkamp' op te stellen. Dan zal er een verdediger moeten worden opgeofferd en Feyenoord speelt met vijf man achterin en wil het liefst dat stevige slot op de deur houden. “Maar zo lang je op deze manier ook tien kansen creërt (en daaruit vier keer scoort, red)”, zegt Dorjee wijzend op de wedstrijd tegen FC Den Haag, “is er toch niets aan de hand?”

    • Hans Klippus