Kritiek Hussein op VN-sancties Irak

BAGDAD, 14 OKT. De Iraakse president Saddam Hussein heeft gisteren tijdens een rede tot de Iraakse bevolking verklaard dat zijn land de economische sancties van de Verenigde Naties zo nodig tien tot twintig jaar kan overleven.

Hij oefende felle kritiek uit op de sancties: “In het verleden is het voorgekomen dat landen met elkaar in oorlog waren. Maar nooit eerder zijn er zulke onrechtvaardige sancties geweest die zijn gericht op kinderen, vrouwen en de oudere mensen. Zaterdag besloot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de Iraakse industrie onder strikt toezicht te plaatsen om te voorkomen dat Irak ooit opnieuw in staat zal zijn om massavernietigingswapens te verwerven. Saddams toespraak van gisteren werd door waarnemers beschouwd als een van de hardste sinds het einde van de Golforolog begin dit jaar. (Reuter)