KNVB denkt bij beker aan regionale poules

ROTTERDAM, 14 OKT. De kansen op deelname aan het bekertoernooi worden er niet groter op voor de amateurs als de plannen van de KNVB doorgaan. De voetbalbond overweegt de nationale bekercompetitie anders op te zetten waarbij er dan minder plaats is voor de amateurclubs. Dit weekeinde overleefden Rheden en Meerssen de tweede ronde van de strijd om de KNVB-beker. Rheden bereikte de volgende ronde ten koste van FC Zwolle. De zondagamateurs wonnen de uitwedstrijd met 2-0. Meerssen versloeg in 120 minuten Zeeland met 2-3.

Competitieleider Jan Huijbregts verklaarde dit weekeinde te denken aan een poule-systeem met regionale indeling. Een dergelijke opzet is ook in Italië gebruikelijk. Huijbregts: “Ik zie dan bijvoorbeeld een poule met PSV, Eindhoven, Helmond Sport en VVV.” De derby's zijn in de ogen van de KNVB aantrekkelijker voor het publiek. De belangstelling valt nu zwaar tegen. Vermindering van het aantal amateurclubs zou eveneens een kwaliteitsverbetering inhouden.

Drie clubs uit de hoogste klasse van het betaalde voetbal werden uitgeschakeld. SVV Dordrecht'90 zette de negatieve serie in uitwedstrijden voort door van BVV Den Bosch te verliezen. De Brabanders wonnen met 4-1, na een ruststand van 3-0. Smeets scoorde twee keer voor Den Bosch, vorig seizoen tegen Feyenoord verliezend finalist. De komst van Georg Kessler heeft Fortuna Sittard nog niet kunnen inspireren. De Limburgers lieten zich zaterdagavond verrassen door Helmond Sport, dat in de eerste divisie de laatste weken een zwakke indruk maakte. Tegen de beter betaalde profs volgde het herstel. Helmond Sport was in 1985 finalist. Het verloor toen in de eindstrijd van FC Utrecht.

De Graafschap kon geen vuist maken tegen MVV. De Limburgers waren veel te sterk: 4-0. Cambuur, winnaar van de tweede periodetitel in de eerste divisie, had een zware avond tegen Halsteren. De amateurs kwamen kort voor het einde van de reguliere speeltijd op gelijke hoogte, namen in de extra periode een voorsprong maar verlieten het toernooi uiteindelijk via de noodzakelijke strafschoppenserie (5-3). Wageningen en Heracles maakten er op de Berg ook een lange avond van. Na de officiële speeltijd 2-2, na verlenging 3-3. Wageningen was beter in het nemen van de strafschoppen. Bij NAC - De Treffers (6-1) waren de drie topspitsen succesvol. Voor het eerst onder Jo Jansen scoorden Lammers (3), de weer in genade genomen Cornelissen en Van Hooijdonk.