Hulpkonvooi kan Vukovar niet in, missie gestaakt

LJUBLJANA, 14 OKT. Een konvooi met medicamenten en voedsel voor de Joegoslavische stad Vukovar is er vanochtend opnieuw niet in geslaagd de stad te bereiken. De pogingen Vukovar binnen te gaan zijn daarna opgegeven. Het konvooi keert na drie dagen terug naar Zaghreb.

Vukovar wordt al weken door Serviërs en het federale leger omsingeld en bestookt. De laatste poging Vukovar binnen te gaan, strandde op de mislukking van onderhandelingen over de voorwaarden waarop het door de legerlinies zou mogen. Het tegenhouden van het konvooi, dat wordt begeleid door waarnemers van de EG en leden van het Kroatische parlement, is in strijd met vorige week gemaakte afspraken. De legerleiding stemde na onderhandelingen met de Europese waarnemers eind vorige week in met de "humanitaire missie" naar Vukovar. Gisteravond loodste het federale leger het konvooi tijdens een korte gevechtspauze naar de kazerne. Daar bleef het vannacht, op twee kilometer afstand van het doel van de reis.

Een woordvoerder van het federale leger zei vanmorgen dat het leger niet bereid is de blokkade van de haven Dubrovnik op te heffen, hoewel dat eerder met de EG-waarnemers was overeengekomen. Het federale leger nam het besluit nadat een soldaat vanmorgen bij een vuurgevecht met de Kroatische Nationale garde om het leven was gekomen.

Cyrus Vance, de speciale afgezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, sprak dit weekeinde in Belgrado met de federale premier Ante Markovic, minister van defensie generaal Veljko Kadijevic en de Servische president Slobodan Milosevic en vertrok vervolgens naar Den Haag. Milosevic verzekerde Vance dat Servië geen aanspraak maakt op gebieden in andere republieken. Milosevic onderstreepte echter dat de huidige grenzen tussen de Joegoslavische republieken “slechts van administratieve aard zijn” en niet als definitief gezien kunnen worden.

    • Theo Engelen