FEESTELIJK OPGETUTTE KIP

Bijna niemand durft tegenwoordig zijn gasten een gegrillde kip voor te zetten waar verder niets mee gedaan is. Kip is in de loop der tijden té gewoon geworden. In 1950 werd er per hoofd van de bevolking slechts 0,2 kilo kip per jaar gegeten. In die tijd werd er trouwens van kip voornamelijk soep getrokken. Pas als het feest was verscheen er kip met frites en appelmoes op tafel.

Zo langzamerhand hebben we ontdekt dat de kip een handige, magere, smakelijke vogel is voorzien van snelle onderdelen waar je van alles mee kunt doen. In 1975 werd er al 7 kilo kip per jaar gegeten. En in 1990 was dat 12,9 kilo.

Wie de volgende kipknutselaanwijzingen opvolgt maakt van een gewone kip een spectaculaire kip die de meest verwende gasten de mond doet openvallen.

1 maïskip 100 gram hüttenkäse 125 gram broodkruim 50 gram boter 1 fijngesnipperde ui 1 ei 500 gram courgettes 100 gram geraspte Parmezaanse kaas 1 theelepel Provençaalse kruiden olijfolie zout, peper

Snijd de kip langs de wervelkolom open. Draai de kip om en leg haar zo wijd mogelijk uitgespreid neer. Geef met het onderstuk van de hand de kip een paar flinke klappen, zodat de borstbeenderen breken.

Steek de hand tussen het vel en het vlees en begin aan de nekkant. Peuter voorzichtig stukje voor stukje het vel los van het vlees. Er mogen bij dit "toucheren' geen gaten in het vel komen. Ook het vel om de poten moet worden losgetrokken.

Wrijf de hele kip aan de buitenkant in met olijfolie en leg de kip opzij.

Nu wordt de vulling gemaakt.

Was en rasp de courgettes. Strooi er wat zout over en zet de courgetterasp een half uur weg. Knijp er dan zoveel mogelijk vocht uit.

Smoor de courgetterasp in wat boter tot al het vocht is verdampt.

Laat het afkoelen. Bak de ui in boter zacht en glazig. Meng nu door elkaar: de hüttenkäse, de broodkruimels, het ei, de ui, kruiden, kaas en geraspte courgettes. Vul hier de kip mee en begin met de poten. Verdeel de vulling gelijkmatig over de kip, die er bol uitziet. Maak met een scherp mesje twee sneetjes onderin het vel en steek daar de poten doorheen. Zo blijft de kip tijdens het gaar worden in model. Controleer of de vulling eerlijk over de kip verdeeld is en breng haar in model.

Bestrooi de kip met zout en peper en bak deze opgevulde kip in een voorverwarmde oven, net iets boven het midden.

Eerst 10 minuten op 225ß8C. Daarna nog eens 45-50 minuten op ca. 190ß8C.

Als de kip te snel bruin wordt, wordt het vlees afgedekt met aluminiumfolie.

    • Anne Scheepmaker