Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Duitse agressie tegen buitenlanders houdt aan

BONN, 14 OKT. In Duitsland hebben zich het afgelopen weekeinde opnieuw ernstige gevallen voorgedaan van agressie jegens buitenlanders. Verscheidene buitenlanders raakten

In de Beierse plaats Immenstadt staken neonazistische jongeren een opvangcentrum voor asielzoekers in brand. Een buitenlander liep ernstig letsel op toen hij uit het brandende gebouw sprong, terwijl een ander zware ademhalingsmoeilijkheden kreeg door de rook. Ook in andere Duitse deelstaten werden asielzoekerscentra aangevallen door extreem-rechtse jongeren. In Geesthacht in Sleeswijk -Holstein bijvoorbeeld viel een groep van vijftig skinheads in de nacht van vrijdag op zaterdag Turkse bezoekers van een bar aan, waarbij een massale vechtpartij ontstond. Bondskanselier Helmut Kohl viel zaterdag in een toespraak hard uit naar de jonge neonazi's. Hij omschreef hen als „gekken en misdadigers". Tegelijkertijd waarschuwde Kohl evenwel dat de huidige toestand, waarbij elke maand tienduizenden nieuwe vluchtelingen in Duitsland om asiel vragen, niet kan voortduren.

„We moeten er niet werkloos bij staan en aanzien hoe het asielrecht wordt misbruikt. Ik weet dat veel mensen hierover zeer bezorgd zijn." Vorige week donderdag bereikten Kohls CDU en haar zusterpartij CSU een compromis met de liberale FDP en de voornaamste oppositiepartij, de sociaal-democratische SPD, over een versnelling van de procedure van de afwikkeling van asielverzoeken. Ook werd afgesproken om — in strijd met de wens van de CDU/ CSU — het in de grondwet vastgelegde asielrecht onverlet te laten. Kohls minister van binnenlandse zaken, Wolfgang Schauble, drong er echter zaterdag al weer op aan om de grondwet toch te amenderen zodat alleen zij die werkelijk in nood verkeerden voor asiel in aanmerking zouden komen. In veel deelstaten werd het compromis van vorige week gehekeld. Deelstaat-ministers in zowel Beieren als Nedersaksen verklaarden

dat ze zouden weigeren om nieuwe opvangkampen in te richten voor asielzoekers. Het weekblad Der Spiegel meldt vandaag in haar nieuwste nummer dat de Amerikaanse Ku Klux Klan, die uitgaat van de superioriteit van het blanke ras, bezig is om leden te werven in Duitsland, in het bijzonder in Oost-Duitsland (Reuter, AP)