Slepende onzekerheid voor personeel van Air Holland

BADHOEVEDORP, 12 OKT. “Geachte directie AER HOLLAND, (...) Wij willen opmerken (mijn vrouw en ik) dat wij uw maatschappij zeer op prijs stellen, zo zeer zelfs dat wij alleen nog alleen met AER HOLLAND willen vliegen. Dit na een slechte ervaring met MARTIN AER (...) dhr en mevr. Spanjersberg.” Dit valt te lezen op een fax naast de liftdeuren in het hoofdkantoor van chartermaatschappij Air Holland in Badhoevedorp.

Deze fax en nog ruim drieduizend telefoontjes met steunbetuigingen kwamen de afgelopen week binnen naar aanleiding van een tv-oproep bij de in surséance van betaling verkerende luchtvaartmaatschappij.

In spanning wachten zo'n veertig van de 270 werknemers in het hoofdkantoor op berichten van de bewindvoerder mr. M. Pannevis. Hij is nog steeds met financieel directeur A.R. Marx en een delegatie van het personeel op zoek naar mensen die extra risicodragend kapitaal willen inbrengen. Sinds woensdag vinden de besprekingen elders plaats en niet meer op het hoofdkantoor. “Hier werd hij teveel gestoord en elke Mercedes die kwam voorrijden, veroorzaakte de wildste geruchten”, zegt vlieger J. Cocheret, die als woordvoerder van de ondernemingsraad en de Vereniging van Air Holland Personeel (VAHP) optreedt. “We hebben vertrouwen in Pannevis en gaan ervan uit dat hij alles probeert wat in zijn macht ligt.”

De bewindvoerder heeft nog geen ontslagaanvragen ingediend of faillissement aangevraagd. De koers van een aandeel Air Holland is intussen gedaald tot een dieptepunt: de afgelopen week schommelde de koers rond de 1,30 gulden. Twee jaar geleden moest een aandeel nog 37,50 gulden opbrengen volgens de prospectus van de Amro bank die destijds de emissie begeleidde.

Het bedrijf zelf brokkelt ook steeds verder af. Drie geleaste Boeings zijn inmiddels terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Het enige overgebleven toestel, een Boeing 757, staat aan de grond of zoals de vliegers zeggen “die kist staat beton te vreten”.

Concurrenten Transavia en Martinair hebben tientallen stewardessen "geleend' nu ze alle vluchten van Air Holland hebben overgenomen. Deze maand zouden zeker nog 6000 mensen per week met Air Holland vliegen. Vrijwel al het kantoorpersoneel van Air Holland komt nog iedere dag trouw naar het hoofdkantoor in Badhoevedorp. Vliegers en stewardessen komen aan het eind van iedere dag langs om te horen hoe de zaken ervoor staan.

Het luxe restaurant The Landings op de vijfde etage van het kantoorgebouw draait gewoon door. Oprichter van Air Holland, J.N. Block, ontving daar met open haard en vleugel zijn relaties en bracht er, volgens de ondernemingsraad, het grootste deel van de dag door.

De werknemers hebben Block niet meer gezien sinds hij in het weekeinde voor de fatale aandeelhoudersvergadering op 30 september opeens opstapte. Block nam ontslag omdat hij niet was uitgenodigd bij de onderhandelingen met touroperators over vliegtuigstoelen. Het enige levensteken dat het personeel sindsdien heeft ontvangen, is een brief. “Ik zal nimmer ontkennen dat ik gedurende de periode dat wij samen aan dit enige echte onafhankelijke bedrijf hebben gewerkt bepaalde fouten heb gemaakt in de inschatting van omstandigheden”, schrijft de ex-directeur.

Maar als Block er nog was zou de situatie minder ernstig zijn, meent hij. “Met mijn ruim dertigjarige ervaring op het gebied van de Nederlandse charterluchtvaart ben ik namelijk van mening, dat mijn aanwezigheid op 28 en 29 september jongstleden zeker had kunnen leiden tot een aanvaardbare oplossing van deze laatste hindernis voor Air Holland. Zelfs de beslissing tot "afhaken' van een van de grootste touroperators had dan niet tot die voor ons allen zo dramatische gevolgen hoeven te leiden. Daarvoor heb ik teveel kennis van zaken”, aldus Block in zijn brief.

De ondernemingsraad werk aan een scenario voor de afwikkeling van zaken als Air Holland failliet mocht gaan, en aan plannen hoe de chartermaatschappij de komende winter door kan gaan met vliegen. “Het is nog steeds een dubbeltje op zijn kant”, aldus de vice-voorzitter van de ondernemingsraad. “We kunnen niet veel langer in onzekerheid blijven, maar we blijven hopen.”

    • Frank van Alphen