Goldreyer: niets mis met restauratie

AMSTERDAM, 12 OKT. - “Ik heb alleen verf toegevoegd daar waar de messneden de oorspronkelijke verf hebben beschadigd of verwijderd”. Dat zegt Daniel Goldreyer, de Amerikaanse restaurateur van Barnett Newmans schilderij "Who's afraid of red, yellow and blue', dat in 1986 in het Amsterdamse Stedelijk Museum met een stanley-mes zwaar werd beschadigd.

Goldreyer, die inmiddels weer naar de Verenigde Staten is vertrokken, heeft gisteren in een vraaggesprek ontkend met een roller een acryllaag over het olieverf-oppervlak van het doek te hebben aangebracht, zoals Nederlandse restauratie-deskundigen beweren. De "twee miljoen puntjes verf' waarmee hij het werk zou hebben hersteld, bevinden zich volgens hem dan ook niet op het rode oppervlak, maar in de messneden. Die puntjes bestaan uit een sneldrogende synthetische emulsie, magna, die Newman destijds, volgens Goldreyer, als bovenste rode verflaag zou hebben gebruikt. Nederlandse experts beweren dat het oorspronkelijke oppervlak uit olieverf en niet uit magna bestaat.

Goldreyer ontkent dat hij zich niet aan de restauratie-codes zou hebben gehouden. Een van die codes behelst het raadplegen van collega-restaurateurs bij een omvangrijke herstelopdracht. “Dat was niet mijn taak, maar die van Beeren”, aldus Goldreyer. Wim Beeren is directeur van het Amsterdamse Stedelijk Museum. Aan een andere belangrijke voorwaarde, het overhandigen van een restauratie-rapport, zegt hij “binnen een week” te zullen voldoen. “Of het openbaar wordt gemaakt, moet Beeren beslissen”.

Verder vindt Goldreyer dat prof. dr. E. van de Wetering, die de Amerikaanse restaurateur van "bedrog' heeft beticht, zijn "integriteit in twijfel heeft getrokken'. “Daarom heb ik van Van de Wetering via mijn Nederlandse advo caat geëist dat hij zijn beschuldiging terugneemt”.

Het hoge bedrag aan materiaalkosten, 88.000 gulden, naast het honorarium van 517.000 gulden, is volgens Goldreyer, besteed aan “gas en licht, de verzekering van het schilderij, een nieuw frame, de voorbereidingen voor het spannen van het doek en aan transport”.