G-7 overlegt vandaag over economie van Sovjet-Unie

BANGKOK, 12 OKT. Op de eerste dag van de G-7, de groep van zeven grote industriestaten in de wereld, is gisteren door de ministers van financiën en centrale bankpresidenten uitvoerig gesproken over de economische toestand in de wereld, maar is de Sovjet-Unie nauwelijks aan de orde geweest.

Het wachten is op een delegatie onder aanvoering van vice-premier Grigori Javlinsky. Die zou vandaag arriveren. Na afloop van de bijeenkomst van vandaag zou de Sovjet-delegatie aanschuiven bij het gezelschap om te praten over de buitenlandse schuld van de Sovjet-Unie.

Die bedraagt naar schatting 70 miljard dollar, waarvan dit jaar vijf miljard dollar zou moeten worden betaald aan rente en aflossing. In de G-7 bestaat overeenstemming om de Sovjet-Unie te helpen bij haar schuldenprobleem, maar nog volkomen onduidelijk is de manier waarop dat zou moeten gebeuren. Dat komt vooral doordat het land in gebreke blijft openheid van zaken te geven in haar financiële positie en, ernstiger nog, de indruk bestaat dat de Sovjet-autoriteiten daartoe niet eens in staat zijn. Afgelopen donderdag zei IMF-topman Michel Camdessus al dat het IMF volkomen in het duister tast en geen idee heeft hoe de Sovjet-economie er feitelijk voorstaat.