Exclusieve verhalen

Het wel en wee van tv-sterren en dat van leden van het koninklijk huis vormen twee van de belangrijkste ingrediënten van de roddelpers. De drie roddelbladen storten zich dan ook verlekkerd op de stage die Yolande Adriaansens, “de veelbesproken vriendin van Willem-Alexander” (Privé), liep bij Hans Sleeswijk Entertainment BV. Zowel Story als Privé en Weekend wisten “de inmiddels 25-jarige Amsterdamse” (Story) te vinden bij de opnamen van een tv-programma van Ted de Braak. De uiteenlopende wijzen waarop de drie bladen de kwestie rond “de aantrekkelijke studente” (Weekend) "coveren' geeft hun onderscheiden aanpak aardig weer.

Volgens Privé is het nog dik aan tussen "Yo' en "Alex', want niets mag de droom verstoren die dit blad jarenlang in afleveringen opdiste. Nadat tv-producent Sleeswijk uitvoerig de lof mag zingen van Yolande (“Spontaan, vrolijk, optimistisch”) stelt Privé hem de hamvraag: “Maar realiseer jij je ook dat zij - als zij over enkele jaren trouwt met Willem-Alexander - onze toekomstige Koningin zal zijn?” Uiteraard is "Slees' zich daarvan bewust, “maar dat betekent toch niet dat ze geen kennis mag nemen van hoe het hier reilt en zeilt?”

Weekend tapt uit een heel ander vaatje. Hier is de stage bij Sleeswijk naar het tweede plan verhuisd in een spectaculair gepresenteerd verhaal over “waarom de verloving niet doorgaat”. Yo “heeft een begin gemaakt met een nieuw leven”, want na bijna drie jaar is het “definitief uit” met Alex. Het blad traceerde haar huidige woning in Amsterdam en plaatst zelfs een paar voorzichtige uitspraken over de "liefdesbreuk' tussen aanhalingstekens. Ze zijn “als vrienden” uit elkaar gegaan, maar “wat er precies is gebeurd, dát zal ik nooit vertellen”. Op de vraag of Alex een andere vriendin heeft, antwoordt Yo “lachend”: “Ik weet het wel, maar ik zeg het niet. Flauw hè?”

Wat Yolande niet weet, meent Story wel degelijk te weten, zij het met enige terughoudendheid: “Opnieuw Duits bloed in Oranje-familie?” Het blad beroept zich op “goed geïnformeerde bronnen” die melden dat prins Willem-Alexander zijn zinnen heeft gezet op “de lieftallige Nathalie, de jongste dochter van de sympathieke prins Michael van Pruisen”. De omslachtige formuleringen leggen fraai de kern van de roddeljournalistiek bloot: het verheffen van niets tot Het Exclusieve Verhaal: "de beide verliefden' hebben elkaar weliswaar slechts één keer ontmoet, maar “men gaat er van uit dat er een vrij intensief telefonisch contact bestaat tussen Beatrix' oudste zoon (24) en de blonde Pruisen-dochter (21), die op dit moment in Berlijn woont”.

Privé heeft deze week dus het nakijken aan het royalty-front, maar slaat genadeloos terug met de inzinking van de RTL4-ster Peter Lusse. “Maar met plotseling succes gaan vaak spanningen gepaard”, heet het in het voorwoord van Henk van der Meyden in de onovertroffen babbel-stijl. Het blad ontwikkelt zich steeds meer van schandaalkroniek tot een tijdschrift voor het hele gezin. De suggestieve koppen, veelal over "schandalen' die zijn ontleend aan door tv- en filmsterren gespeelde rollen (“Cheers-hoofdrolspeelster opgepakt wegens prostitutie” of “Wat doet Joop Doderer in Van Mesdag-Kliniek?”), en foto's van party's, waarop de "sterren' met geheven glas en ontblote tanden glunderend in de lens kijken, zijn als vanouds. Maar daar voegt Privé de elementen koken, gezondheid en "shopping' aan toe. Naast een enquête naar de smaak van de Nederlander, waaruit blijkt dat “rijst het definitief heeft gewonnen van de pieper”, presenteert het blad de come-back van acteur Jules Croiset, die zich in zijn keuken liet fotograferen bij de bereiding van zijn "lievelingskostje': Kalkoenbiefstukjes à la Truman Capote.

De formule van Weekend is aanzienlijk eenduidiger. Kinderen van hele en halve beroemdheden vormen de hoofdmoot van het blad. De schoonheid van de zesling van de familie Walton, de ondeugendheid van de zoontjes van Ron Brandsteder, de plannen voor gezinsuitbreiding van Ruud Gullit en zijn ex-vrouw, de huwelijken van de dochters van Sjaak Swart, het zoontje van voetballer John van Loen dat op een kampeerbedje moest slapen, het tweede kind van de Julie Forsyth na haar onverwachte genezing, de pijnlijke bevalling van violiste Sylvia Houtzager, nieuw babydrama voor zangeres Bernadette, etcetera, etcetera. Het blad als openbaar familie-album; niet de sensatie maar de ontroering is de emotie waaraan Weekend wekelijks apelleert.

Van de drie roddelbladen blijft Story het dichtst bij het wezen van dit genre: het schandaal. De nieuwe vriendin van Ruud Gullit weigert Italië te verlaten, vernemen we, en waar bleef Annie Schilder op het zilveren jubileum van BZN? Ruud Lubbers zou zich met het oog op “een felbegeerde hoge functie in Brussel” via "een stroman' uit Rotterdam alvast een kasteeltje bij Rijckholt hebben aangeschaft. Omroepster Lisette Hordijk is, na 16 jaar trouwe dienst, door de NCRV aan de kant gezet: “Wie zorgt er nu voor mijn dochters?” Het blad doet de lezer de geruststellende mededeling dat achter de façade van rijkdom en roem ook scheiding, faillissement en ziekte schuil kan gaan.

    • Tom Rooduijn