Beverwijk zet procedure tegen Hoogovens door

BEVERWIJK, 12 OKT. De gemeente Beverwijk gaat door met het voorbereiden van gerechtelijke stappen tegen Hoogovens ondanks de toezegging gisteren van Hoogovens dat binnen één maand het stofprobleem voor het dorp Wijk aan Zee is opgelost. Dat heeft milieuwethouder van Beverwijk C. Trautwein-De Wit gisteren meegedeeld.

Wethouder Trautwein reageerde hiermee op de aankondiging van Hoogovens dat geen ijzer- en grafietwolken meer in het dorp Wijk aan Zee meer zullen neerdalen. Het bedrijf wil een onstoffingsinstallatie van een stilgelegde smeltoven gebruiken om nieuwe overlast tegen te gaan.

Afgelopen maandag nog deelden enkele vertegenwoordigers van Hoogovens tijdens een dorpsvergadering in Wijk aan Zee mee dat “door de complexiteit van het bedrijf” een dergelijke stofuitstoot nooit zou kunnen worden voorkomen. Onder druk van gemeenten en provincie kwam Hoogovens daar later evenwel op terug. Een “echte aanpak” van het stofprobleem zou mogelijk zijn, maar dat zou nog zeker een jaar op zich laten wachten.

De reacties op de bekendmaking van Hoogovens zijn voorzichtig. Het gemeentelijk bestuur van Beverwijk hecht volgens milieu-wethouder Trautwein-De Wit niet “al te veel waarde” aan de nieuwe maatregel van Hoogovens. “Hoogovens zei in september ook een oplossing te hebben gevonden, waarna een paar dagen later weer een stofuitstoot plaatsvond. Als het helpt prima, maar we kunnen alleen afwachten.”

Voor Beverwijk is alleen de oplossing van het stofprobleem niet meer genoeg. Het feit dat de gemeente sinds de eerste stofwolk op 22 juli niets aan de vervuilers kon doen, mag niet meer voorkomen, aldus Trautwein-De Wit. “We gaan door met de voorbereiding van een strafrechtelijk aanpak. De wet is tot nu toe volstrekt onduidelijk over dit soort gevallen. Geen enkele gemeente heeft een probleem zoals wij die nu met Hoogovens aan de hand hebben. We hopen met een rechtszaak jurisprudentie uit te lokken zodat we áls er weer overlast is, tenminste een been hebben om op te staan.”

Ook de actiegroepen in Wijk aan Zee, die gistermorgen nog de poorten van het bestuursgebouw van Hoogovens blokkeerden, zijn niet gerustgesteld. Een woordvoerder van de Vereniging Wijk aan Zee zei “niet erg overtuigd” te zijn. “Hoogovens zegt voordurend toe maatregelen te nemen, maar iedere keer gaat het weer mis.” Zegsman G. Spanjaard van de Dorpsraad is zelfs “zeer sceptisch”. “Ons vertrouwen is al te vaak geschonden”.