Bedrijf Delft Instruments wordt niet meer vervolgd

DEN HAAG, 12 OKT. Het openbaar ministerie in Den Haag zal tegen het bedrijf Delft Instruments geen strafvervolging instellen. Begin maart werd de boekhouding van het bedrijf in beslag genomen. Gebleken was dat ten tijde van het handelsembargo tegen Irak ten minste één nachtkijker aan dat land geleverd was.

De belangrijkste reden voor stop zetten van het onderzoek is dat Delft Instruments al grote schade lijdt als gevolg van de sancties die de Verenigde Staten tegen het bedrijf hebben uitgevaardigd. Het bedrijf voorziet voor dit jaar een verlies van 34 miljoen gulden.

De straf die het bedrijf opgelegd zou kunnen worden staat niet in verhouding tot de verliezen die het bedrijf nu ondergaat, aldus persofficier H. Vos. “De maximale geldboete bedraagt 25.000 gulden.” Bovendien zou het onderzoek pas in de loop van volgend jaar zijn afgerond.

Het openbaar ministerie wil door teruggave van de stukken het bedrijf in staat stellen zo spoedig mogelijk de Amerikaanse autoriteiten daarin inzicht te geven. Vorige maand verklaarde het bedrijf dat er disciplinaire maatregelen zijn genomen en dat men het onderzoek naar het effect van de maatregelen door Amerikaanse overheidsinstanties positief tegemoet ziet.