Werkgevers manen handelsministers

DEN HAAG, 11 OKT. De Nederlandse ondernemersorganisaties en de Europese werkgeversorganisatie Unicé hebben vanmiddag een dringend beroep gedaan op staatssecretaris Van Rooy (economische zaken) om op korte termijn een doorbraak in de onderhandelingen over een nieuwe GATT-overeenkomst over liberalisering van de internationale handelsbetrekkingen te bereiken.

Uiterlijk volgende maand moeten politieke beslissingen genomen worden, schrijven het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond en het Verbond van Nederlandse Ondernemningen in een brief aan de staatssecretaris. Dat betekent, aldus de brief, dat de bijeenkomst van de handelsministers van de EG, vandaag en morgen onder Nederlands voorzitterschap in Den Haag, vrijwel de laatste gelegenheid is om binnen de Gemeenschap de klokken gelijk te zetten.

Een succes in de GATT-onderhandelingen is volgens het Europees bedrijfsleven van eminent belang. Een nieuwe mislukking zou een negatieve invloed hebben op de groei van wereldhandel en werkgelegenheid. De groei van de Europese economieën moet vooral van de export komen, nu de opbouw van Oost-Europa een zwar beslag legt op de beschikbare middelen. “Een volstrekt ongereglementeerde vrijhandel leidt tot internationale conflicten,” aldus de werkgevers in een gezamenlijke. “Het grote gevaar van regionale blokvorming in de wereldhandel staat voor de deur als er geen reglementering via GATT komt.”