"Politieagent was betrokken bij Brunswijk'

AMSTERDAM, 11 OKT. Een politieman van het Amsterdamse bureau Warmoesstraat heeft geprobeerd wapens te kopen voor het Junglecommando van Ronnie Brunswijk. Bovendien heeft hij getracht collega's te ronselen voor sabotage-acties in Suriname.

Dat staat in een binnenkort te verschijnen boek van de Amsterdamse rechercheur J. van Daalen. De in het boek vermelde politieman is deze week buiten functie gesteld wegens “ongewenste” contacten in de onderwereld. Maar volgens politiewoordvoerder K. Wilting heeft een onderzoek van de rijksrecherche tot nu toe geen strafbare feiten opgeleverd.

De agent zou volgens het dagblad De Telegraaf, dat vandaag en morgen gedeeltes uit het boek openbaar maakt, met een informant van de Politieke Inlichtingendienst (PID) hebben onderhandeld over de aankoop van tweehonderd machinegeweren van het type M16 en AK47. In september heeft de rijksrecherche in samenwerking met de narcoticabrigade bij de agent een inval gedaan, omdat men vermoedde dat hij in het bezit was van achttien kilo cocane. Hoewel die huiszoeking niets heeft opgeleverd, is de man sindsdien niet meer op het bureau verschenen. Volgens Wilting was hij ziek.

Het onderzoek tegen de politieman, die deel uitmaakte van een groep van twintig Surinaamse politiemensen die in 1987 werden aangenomen in het kader van een speciaal allochtonen-project, zou hebben aangetoond dat er sprake was van “ongewenste contacten in criminele kringen.” De berichten over de wapentransacties en ronselpraktijken binnen het korps kon de woordvoerder bevestigen noch ontkennen. B. Driessen van de Amsterdamse Politiebond verklaart evenwel dat er binnen het korps al langer geruchten van die strekking circuleren over de agent in kwestie.

Van Daalen, die in opdracht van de korpsleiding verschillende malen undercover is gegaan om onderzoek te doen naar corruptie binnen het Amsterdamse politiekorps, beweert in zijn boek dat in de laatste drie jaar in samenwerking met de Binnenlandse Veiligheidsdienst en het Bureau Interne Onderzoeken (BIO) elf onderzoeken zijn geweest naar corruptie binnen het corps.

De politieman werd onder verantwoordelijkheid van H. Bel, het inmiddels op non-actief gestelde hoofd van het bureau werving, in dienst genomen. Zijn advocaat, Mr. A. Haakmat, vindt dat zijn cliënt geen blaam treft: “Maar iedereen binnen de Surinaamse gemeenschap weet dat zowel het jungelecommando als het Surinaamse leger op gevoelige plekken in het Amsterdamse politiecorps zijn binnengedrongen.”