Moskou: zorg na coup in autonome republiek

MOSKOU, 11 OKT. In de autonome republiek van de Ingoesjen en de Tsjetsjenen in de noordelijke Kaukasus loopt de situatie na een staatsgreep, woensdag, uit de hand. Volgens de voorzitter van de Russische KGB - de republiek maakt deel uit van Rusland - is de toestand in de Tsjetsjeno-Ingoesjië “kritiek” en kan elke escalatie “dramatische consequenties” hebben. Het Russische parlement stuurde gisteren een delegatie naar de republiek. Het parlement verving gisteren een debat over de begroting door een twee uur durende discussie over het conflict.

In de hoofdstad van de autonome republiek, Grozny, werd gisteren gedemonstreerd en is het tot gewelddadigheden gekomen waarbij tot nu toe een dode viel. In Grozny werd woensdag de macht gegrepen door de eerder dit jaar gepensioneerde generaal Djochar Doedajev, die zich aan het hoofd heeft gesteld van een “Tsjetsjeens Nationaal Congres” en die de gebouwen van de plaatselijke televisie, de regering en de KGB in Grozny heeft bezet. Doedajev heeft de president van de autonome republiek, Bachmadov, afgezet en een mobilisatie afgekondigd van alle mannen tussen 15 en 55 om een eigen nationale garde te vormen. De republikeinse procureur-generaal is gearresteerd. In Grozny zijn barricaden opgericht. Volgens het onafhankelijke persbureau Nega is de toestand gespannen en dreigen er gevechten tussen aanhangers van Doedajev en aanhangers van Bachmadov, die zich in een dorp bij Grozny hebben verschanst. Na de staatsgreep van Doedajev is het tot geweld gekomen bij een gevangenis, waar gedetineerden in opstand kwamen om zich bij Doedajevs garde aan te sluiten. Bij die opstand kregen de gevangenen steun van de bevolking, die de politie en een groep soldaten dwong hun wapens af te geven. Bij die gevechten is een dode gevallen. (Reuter, AFP)