Marine actiever in Caraïbisch gebied

DEN HAAG, 11 OKT. - Nederland breidt opsporingstaken in het Caraïbisch gebied uit om drugstransporten tegen te houden. De Verenigde Staten hebben bij herhaling om die assistentie gevraagd.

Minister Ter Beek van defensie stemt er mee in dat de Koninklijke Marine verdachte transporten opspoort, volgt en inlichtingen doorgeeft aan de Amerikanen, die in Key West (Florida) een commandocentrum hebben om verdacht maritiem en luchtverkeer in het Caraïbisch gebied te controleren.

Sinds enige tijd oefenen Nederlandse Orion-patrouillevliegtuigen samen met de Amerikanen in het Caraïbisch gebied. Washington wil dat die oefeningen vaker worden gehouden en wil meer uitwisseling van gegevens.

Op de Antillen heeft Nederland een fregat, een logistiek bevoorradingsschip, twee F 27 patrouillevliegtuigen en 600 man mariniers.

Ter Beek zegt er voor te waken dat de militaire inspanningen van Nederland een “soort verlengde arm van minister Hirsch Ballin van justitie worden”. Hij is bereid de militaire middelen in te zetten om de toenemende drugshandel op te sporen en te volgen, maar niet om schepen ook daadwerkelijk aan te houden. Om vliegtuigen tot landen te dwingen heeft Nederland niet de middelen op de Antillen.

Hirsch Ballin wil zowel de Antillen als Suriname helpen bij het tegengaan van drugstransporten. Meer dan de helft van de in Nederland in beslag genomen cocaïne is uit Suriname afkomstig. In de komende weken voeren de ministers Hirsch Ballin (justitie), Van den Broek (buitenlandse zaken) en Pronk (ontwikkelingssamenwerking) besprekingen op de Antillen over assistentie aan Paramaribo bij het aanpakken van de sterk toenemende drugshandel.

Nederland is bereid Suriname politiefunctionarissen te leveren en marechaussees om de bewaking van de grenzen en de luchthaven beter te laten functioneren. Die hulp moet ook door andere landen zoals de Verenigde Staten en mogelijk Frankrijk en Venezuela worden gegeven, vindt Den Haag. Ook de Antillen vragen meer Nederlandse assistentie.

    • Willebrord Nieuwenhuis