Koeweit wil 5 miljard dollar lenen voor wederopbouw

LONDON, 11 OKT. De regering van Koeweit heeft een lening van 5 miljard dollar aangevraagd voor de wederopbouw van het emiraat. Voor het eerst na de Golfoorlog wordt hiermee het risico van de toekomst van Koeweit op de internationale financiële markt geïntroduceerd.

Vóór de Iraakse invasie van Koeweit, in augustus vorig jaar, leende het rijke oliestaatje altijd geld uit en investeerde het op grote schaal in het buitenland en had daarbij relaties met vrijwel alle grote internationale banken. Nu is het land afhankelijk van die relaties om aan geld te komen voor het herstel van de infrastructuur en gebouwen.

Volgens Ahmad Abdul Qader Mohammad van Kuwait Investment Authority in Londen is het nu voor Koeweit van cruciaal belang om een voordelige overeenkomst in de wacht te slepen. Een van de grote Europese banken gaf gisteren als commentaar dat het gaat om een van de grootste leningen voor een enkele crediteur tot dusver. “Het is een enorm bedrag en dat kan nog heel moeilijk worden, maar de politieke betekenis ervan kun je niet overschatten. Je moet vooral kijken naar de repercussies als Koeweit nu geen financiële steun zou krijgen.” (Reuter)