KLM klimt verder, Hoogovens hoger op dubbeltjesbeurs

AMSTERDAM, 11 OKT. De handel op het Beursplein beleefde vandaag een “niet onredelijke sessie”, zoals een handelaar het uitdrukte. KLM bleef de show stelen, Hoogovens herstelde zich enigszins en de verzekeringswaarden boekten lichte winst.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,5 punt lager sloot op 88,2 punten, noteerde om 13.00 uur 0,4 punt hoger. Handelaren wezen erop dat Amsterdam achterblijft nu Wall Street voor het eerst sedert enkele dagen weer hoger sluit. “We gaan naar beneden wel met Wall Street mee, maar naar boven niet”, merkte een handelaar op.

Deze week werden de eerste kwartaalcijfers bekend gemaakt. Het copieerconcern Océ van der Grinten (woensdag) en Berghuizer Papier (gisteren) beten het spits af. Beide bedrijven presenteerden mooie cijfers en zagen die beloont met aardige koerswinsten. Océ, dat woensdag aanvankelijk zelfs bijna een rijksdaalder steeg naar 58,50 gulden om later weer wat terug te vallen, ging gisteren negen dubbeltjes ex-dividend. Vandaag trok het fonds weer aan met acht dubbeltjes winst.

Berghuizer Papier werd gisteren gehonoreerd voor eveneens mooie cijfers. Berghuizer sloot uiteindelijk 2,60 gulden hoger op 49,80 gulden en noteerde vanmorgen onveranderd.

Hoogovens kan zich met veel moeite net boven de - volgens technische analisten - kritische vijftig gulden grens handhaven. Na dagenlang koersverlies won het staalconcern vanmorgen eindelijk weer eens. Hoogovens noteerde zes dubbeltjes winst op 50,60 gulden. Ook de verzekeringswaarden lagen er sterk bij. Vooral ING viel op met zeventig cent winst op 46,90 gulden. Ook Aegon won: zes dubbeltjes op 108,80 gulden.

KLM blijft de aandacht van beleggers en handelaren trekken. De hele week al worden er flinke omzetten geboekt in de luchtvaartmaatschappij. Vooral buitenlandse beleggers, Amerikanen voorop, blijken zeer gecharmeerd van KLM. KLM, dat gisteren acht dubbeltjes hoger sloot op 37,70 gulden, opende vanmorgen weer drie dubbeltjes hoger.

KLM zegt zelf geen reden te kennen voor de ongekende activiteit in de KLM aandelen. KLM ontkende vandaag geruchten over mogelijke marketing samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen. Vanmorgen werden er wederom grote omzetten in KLM geboekt. Woensdag gingen er al 550.000 stukken om, gisteren lag het volume op 750.000 stuks. Ook op de New York Stock Exchange, waar het aandeel KLM eveneens genoteerd staat, werd actief in KLM gehandeld al bleven de koerswinsten daar beperkter.

Aan het begin van de middag noteerde KLM 33,90 gulden, twee dubbeltjes hoger dan het slot gisteren en liefst 2,10 gulden hoger dan de slotkoers vorige week vrijdag. Handelaren wezen op de koopadviezen die Goldmann Sachs en Credit Suisse First Boston hun beleggers recentelijk gaven. Het koopadvies zou als een deel van de oorzaak achter de grote activiteit kunnen steken.

In de beperkte activiteit op het Beursplein sprong Nedlloyd er uit. Het transportconcern, dat zich steeds meer concentreert op de kernactiviteiten, steeg 1,20 gulden naar 54,10 gulden. Handelaren wezen echter op de kleine omzetten en zeiden dat dekkingsvraag vanuit de optiebeurs de voornaamste oorzaak voor de winst was.

Vanmorgen startte de handel in preferente aandelen DAF. De emissie, die het transportconcern in totaal 250 miljoen gulden oplevert, vergroot het aandelenkapitaal met 12,5 miljoen preferente aandelen. Op de beurs stonden al 29 miljoen gewone aandelen uit. De "prefs' openden vanmorgen op 21,10, bereikten een laagste punt van 20,90 gulden en noteerden aan het begin van de middag weer 21,10 gulden. De "gewone' aandelen stegen zeven dubbeltjes naar 20,70 gulden. Volgens handelaren ging er redelijk wat om in DAF.

NEW YORK Op de effectenbeurs van Wall Street sloten de aandelenkoersen gisteren iets hoger. Beleggers kijken nog steeds wat sceptisch naar de stroom derde kwartaalcijfers die de beurs te verwerken krijgt. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot uiteidelijk, na een wisselvallige dag, ruim 30 punten hoger op 2.976 punten.

LONDEN In Londen openden de aandelenkoersen hoger maar zakten daarna weg. Volgens handelaren was er sprake van een zeer actieve markt met grote omzetten. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 13,3 punten lager sloot op 2.570,8 punten, noteerde omstreeks het middaguur 7,5 punten lager.

FRANKFURT Het staalconcern Hoesch werd vanmorgen actief verhandeld op de Duitse beurs na het bericht over samenwerking met branchegenoot Krupp. Hoesch duikelde 31 mark in koers naar 262 mark maar herstelde zich daarna voorzichtig. De aandelenkoersen in Frankfurt openden hoger en konden die trend de rest van de dag redelijk vasthouden. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,73 punt hoger sloot op 1.567,95 punten, noteerde omstreeks het middaguur 0,89 punt hoger.

TOKIO De omzetten op de beurs van Tokio bleven vandaag, na de vrije dag gisteren en met het weekeinde voor de deur, beperkt. Handelaren spraken van een technische reactie op de koerswinsten van woensdag waardoor de aandelenkoersen vanmorgen lager sloten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 327,54 punten lager op 24.157,72 punten.