Huizenkopers goedkoper uit bij de notaris

DEN HAAG, 11 OKT. De tarieven die notarissen in rekening brengen voor onroerend-goedtransacties zullen per 1 november voor de meeste huizenkopers dalen.

Dit heeft de voorzitter van de Koninklijke Notariele Broederschap mr. J.W. Klinkenberg vandaag bekend gemaakt tijdens een rede voor de ledenvergadering van de Broederschap in Enschede.

Ook gaan notarissen voor het opmaken van testamenten, huwelijksvoorwaarden en samenlevingscontracten vaste tarieven rekenen. Een testament gaat 175 gulden kosten, huwelijksvoorwaarden en samenlevingscontracten 350 gulden. Nu wordt voor deze zogeheten gezinspraktijk nog gewerkt met minimumtarieven die echter kunnen oplopen naar gelang de complexiteit van de gevraagde dienst.

De tarieven zullen volgens Klinkenberg voor zeven van de tien huizenkopers dalen. Bij belangen onder de 95.000 gulden en boven de 600.000 gulden worden de transportarieven verhoogd.

De voorzitter denkt dat de Broederschap met deze operatie tegemoetkomt aan kritiek van consumentenorganisaties op notariële tarieven. De consumentenorganisaties zijn echter niet tevreden. De Vereniging Eigen Huis spreekt van “een minimale aanpassing”.

De nieuwe tarieven voor transport plus hypotheek exclusief omzetbelasting (18,5 procent) zijn vanaf 1 november voor een onroerend goed met een waarde van 5.000 gulden: 1050 gulden (+21,9 procent); voor een waarde van 50.000 gulden: 1.425 gulden (-0,5); voor 100.000 gulden: 2.025 gulden (-10,2); voor 150.000 gulden: 2.420 gulden (-11); voor 250.000 gulden: 3.113 gulden (-13,1);voor 400.000 gulden: 4.013 gulden (-15,9) en voor 600.000 gulden: 5.213 gulden (-15,5).

De notarissen willen een eind maken aan de “interne subsidie”, wat tot nu toe betekende dat de hoge kosten voor huizentransacties de tarieven voor kleinere transacties als testamenten laag hielden. Per saldo moet de operatie de verchillende soorten transacties “kostendekkend” maken.

Volgens de Consumentenbond is onvoldoende aangetoond dat het verlagen van de hypotheektarieven moet leiden tot een verhoging van de tarieven voor het regelen van familiezaken, zoals samenlevingscontracten en testamenten. De bond denkt dat door efficiënter werken de prijzen van huizentransacties omlaag kunnen zonder dat dat gevolgen heeft voor de andere tarieven.