Communisten in Cuba willen "de revolutie redden'

HAVANA, 11 OKT. Het Vierde Congres van de Cubaanse Communistische Partij is gisteren begonnen met de dringende oproep de revolutie op het eiland te redden, ook als het communisme elders op de wereld op de terugtocht is. Dat hebben waarnemers gemeld. De buitenlandse pers is niet bij het congres toegelaten.

De partijvergadering komt op een kritiek moment nu de Sovjet-Unie heeft aangekondigd haar troepen van Cuba terug te trekken en de economische steun aan het regime-Castro geleidelijk te verminderen.

“Wat er ook gebeurt en wat bepaalde lieden ook mogen zeggen, onze heilige plicht zal altijd, tot het moment van de overwinning, het redden van de Natie, de Revolutie en het Socialisme zijn”, zo verklaarde Esteban Lazo, de eerste partijsecretaris van de afdeling Santiago de Cuba en lid van het Politburo.

De ruim 1.800 afgevaardigden applaudiseerden uitbundig toen partijleider Fidel Castro de vergaderzaal binnenkwam. Castro schilderde een somber beeld van de economie, en waarschuwde zijn elf miljoen landgenoten geen hulp van buitenaf te verwachten. Hij drukte ze op het hart harder te werken. Cuba zal zich blijven richten op de export van suiker en zal daarnaast proberen het toerisme te ontwikkelen en samen te werken met buitenlandse investeerders, aldus Castro.

De partijbijeenkomst in Santiago de Cuba, de tweede stad van het land, mag niet worden bijgewoond door buitenlandse journalisten. Zij moeten zich vanuit Havana behelpen met de berichtgeving van de officiële Cubaanse media.

Aan de vooravond van het partijcongres heeft de politie in Havana tien dissidenten opgepakt, aldus berichten van een mensenrechtengroepering. Een officiële bevestiging van de arrestaties is tot nu toe uitgebleven. (Reuter, AFP)