Baker bevreesd voor sabotage van vredesconferentie

WASHINGTON, 11 OKT. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren gewaarschuwd voor pogingen door extremisten om de voorgenomen conferentie over vrede in het Midden-Oosten te ondermijnen.

Baker, die volgende week opnieuw naar het Midden-Oosten reist, zei dat radicale elementen in het Midden-Oosten van verschillende partijen op het laatste moment nog van alles in het werk zouden kunnen stellen om de conferentie te saboteren.

De laatste dagen hebben er zich een aantal incidenten voorgedaan die het doorgaan van de conferentie kunnen bedreigen. Zo bleek dat Israel al verschillende keren het Iraakse luchtruim heeft geschonden om zich zelf op de hoogte te stellen van de toestand ter plekke. Ook het feit dat de Israelische regering een groep ultra-nationalistische krakers in een Arabische wijk van Oost-Jeruzalem niet wegjoeg, wekte onrust.

Intussen berichtte de New York Times dat de Syrische president, Hafez al-Assad, in een brief aan Washington had laten weten dat hij niet van plan was om tijdens de conferentie met Israel over substantiële zaken als wapenbeheersing en de watervoorziening. Een Amerikaanse functionaris bevestigde dat Assad hierin weinig heil ziet zolang zijn land formeel gezien nog in staat van oorlog verkeert met Israel.

Intussen voerde Baker gisteren in Washington nader overleg met Palestijnse vertegenwoordigers over de deelname van Palestijnen aan de vredesconferentie. Het overleg leidde niet direct tot concrete resultaten. “Wij kwamen met enkele suggesties en we wachten nu op antwoorden”, aldus Faisal Husseini, een van de vier personen tellende Palestijnse delegatie. Volgens de plannen van Baker zullen de Palestijnen niet zelfstandig deelnemen aan de conferentie maar deel uitmaken van de Jordaanse delegatie. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft in bedekte termen laten blijken hiermee akkoord te gaan. (Reuter, AP)