Uitlevering verdachte in cocaïnezaak

ROTTERDAM, 10 OKT. Het ministerie van justitie in Duitsland stemt in met een Nederlands verzoek om uitlevering van de Surinamer P., die ervan wordt verdacht honderden kilo's cocaïne naar Nederland te hebben gesmokkeld.

De Surinamer is volgens het Rotterdamse openbaar ministerie het brein achter in elk geval twee onderschepte transporten: een lading van 187 kilo cocaïne die eind 1989 werd ontdekt in de Rotterdamse haven en een zending van 350 kilo hard drugs die vorig jaar op Schiphol in beslag werd genomen.

P. zal waarschijnlijk nog deze maand aan de grens met Duitsland worden aangehouden. Hij zal dan binnen drie maanden worden berecht voor de Rotterdamse rechtbank.

Een andere hoofdverdachte in deze zaak, Wensley S., is al eerder tot twaalf jaar cel veroordeeld. Hij kon ontsnappen toen hij verlof kreeg om onbegeleid naar een begrafenis van zijn vermoorde stiefbroer te gaan. S. zit nu weer in Suriname. Hij kan niet worden uitgeleverd omdat de verdragen op dit gebied door Nederland zijn opgeschort. De Rotterdamse justitie hoopt overigens dat de weer op gang gekomen dialoog tussen Nederland en Suriname ertoe zal leiden dat de rechtshulpverdragen weer in werking treden. Er zal dan alsnog om uitlevering van S. worden verzocht.

In België is op het vliegveld van Oostende deze week de uit Suriname afkomstige directeur A.R. aangehouden van de luchtvaartmaatschappij Trans Caribian Airlines. Hij wordt er eveneens van verdacht zich met smokkel van cocaïne te hebben beziggehouden. Volgens justitiële bronnen is de inmiddels weer opgeheven luchtvaartmaatschappij speciaal opgericht om drugstransporten te verzorgen, nadat smokkel via de SLM en de KLM naar Schiphol door strenge controles te veel moeilijkheden opleverde.